новини детски

Начало | новини детски | Повече броящи и повече врабчета, това отчете петото преброяване на врабчетата

Повече броящи и повече врабчета, това отчете петото преброяване на врабчетата

Аз детето | 2021-04-27

Повече броящи и повече врабчета, това отчете петото преброяване на врабчетата

Рекорден брой участници се включиха в петото издание на инициативата на Българското дружество за защита на птиците „Ние броим врабчетата“. Кампанията се проведе на 24 април и в нея участваха 767 души, които отчетоха данни за 896 локации. Така, местата за броене са почти два пъти повече от преброяването през 2020 г.

Общият брой на врабчетата, които бяха преброени тази събота е 11 681. От тях броят на домашните врабчета е 8256 или 71 % от всички преброени врабчета. Полските врабчета заемат 25%, което са 2942 екземпляра. Очаквано испанското врабче е с най-малки числености – 483 или 4% от всички. Процентното съотношение между различните видове врабчета е приблизително същото като миналата година – 75% : 21% : 4%. Резултатите, които врабчебройците са записали на сайта vrabcheta.bg са между 0 и 200. Най-високият резултат е отчетен във Варна – 204 домашни врабчета.

Интересна тенденция е значителният спад на локациите, в които не са наблюдавани никакви врабчета. Тази година това са едва 10%, за разлика от предишните две, когато бяха 33% и 28% – съответно за 2019 и 2020 г. Неслучайно това е един от важните показатели, на който БДЗП държи, тъй като от него получават информация за това какви местообитания отблъскват врабчетата и съответно какви са заплахите, водещи до намаляването им. Най-голям брой локации са преброени в София, а останалите са разпръснати сравнително равномерно из останалите части на страната. Най-много птици са регистрирани в дворове на къщи (47%), следват междублоковите пространства (22%), парковете (14%) и тихите улици (6%).

Тези цифри показват значението на зелените площи както в дворовете на къщи, така и в междублокови пространства. Освен предпочитани от хората, тези зелени площи са важни и за птиците, което още веднъж показва способността на птиците да бъдат индикатор за средата около нас.

Българското дружество за защита на птиците изказва благодарност на всички участници, партньори и медии.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град