новини детски

Начало | новини детски | Български ученик пребори 57 хил. кандидати и бе приет в Харвард

Български ученик пребори 57 хил. кандидати и бе приет в Харвард

Аз детето | 2021-04-14

Български ученик пребори 57 хил. кандидати и бе приет в Харвард

Ученик от Софийската математическа гимназия е единственият българин, приет в университета Харвард за тази година. Дванайсетокласникът Георги Иванов ще започне следването си есента. Българският ученик пребори конкуренция от 57 хиляди кандидати. Тази пролет в Харвард 30 души се бореха за 1 място. Георги ще изучава теоретична физика в един от най-елитните университети в света, а заслугата да стигне до Харвард е на неговата баба.

„Може би трябва да дам благодарности на баба ми, понеже от много рано тя ме обучава във физиката, за планетите и съзвездията и от малък знам за елита на тези институции. Като всяко дете желая да мечтая и това беше една от тези мечти и наистина никой не вярва, докато не бъде приет в Харвард, така че това до последно за мен е все още малко нереално“, сподели Георги Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той кандидатства в няколко университета от престижната Бръшлянова лига, но получава положителен отговор само от първенеца – Харвард. За голямото предизвикателство Георги се готви със своя ментор Луис Ломели – бивш доброволец в Корпуса на мира, който живее в България от години. „Там търсят лидери, а именно в това се превърна Георги по време на проекта, който осъществихме заедно. Той трябваше да организира, да преговаря с институции, да обучава и вдъхновява деца. Това показва комбинация от умения както научни, комуникативни, така и иноваторски. Това се търси в Харвард. Аз искрено се надявам той един ден да се прибере в България и да предаде наученото“, коментира Луис Ломели.

Като най-голямо свое постижение Георги определя проект, финансиран от американското посолство, който осъществява заедно със своя ментор. Все още ученик, възпитаникът на Софийската математическа гимназия преподава природни науки на повече от 700 деца от 1 до 4 клас. „Целта беше да ги ангажираме максимално от ранна възраст за да запалим този интерес към науката, който е толкова важен за бъдещето развитие на всеки ученик. Това беше най-големият ми успех поради ефекта, който имаше върху големия брой деца и за него се чувствам най-благодарен и най-горд“, допълни Георги Иванов.

А кандидатстването за Харвард определя като дълъг процес, изпълнен със състезания, проекти и научни разработки. „За мен беше един много въздействащ процес тъй като той промени много в моите виждания и ме накара да израсна“, уточни той. Като всички свои връстници в момента той се подготвя за държавните зрелостни изпити и не спира да мечтае.

„Имаше много моменти на съмнение, в които аз не бях сигурен, че това ще се получи и смятам, че пример като моя ако могат различни деца да се почувстват вдъхновени от него ще съм може би най-благодарен“, допълни ученикът.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град