Лаборатория

Начало | Лаборатория | Почти като Леонардо да Винчи – направете си хигрометър от шишарка

Почти като Леонардо да Винчи – направете си хигрометър от шишарка

Аз детето | 2017-10-03

Почти като Леонардо да Винчи – направете си хигрометър от шишарка

Няма нужда да ви казваме, че знаменитият Леонардо да Винчи, не е просто част от името на костенурка нинджа, но и най-великият откривател досега. Макар че е живял много, много отдавна той е направил такива неща, които ползваме и до днес. Често се чудим как ли би реагирал ако разбере това и колко ли други прекрасни неща би конструирал ако живееше днес, с всички тези съвременни възможности. Няма как да разберем със сигурност, но можем да се почувстваме като великия откривател. Знаете ли какво е хигрометър? Макар да е създаден през 1480 година от същия този Да Винчи, той се използва широко и днес от метеоролозите. Хигрометърът е уред, който измерва относителната влажност на въздуха, което е полезно не само заради прогнозата за времето. Хигрометрите намират широко приложение в земеделието и животновъдството – за контрол на влажността в оранжерии, инкубатори и други. В индустрията – за правилното прилагане на някои индустриални процеси – полагане на боя, фотолитография при производство на интегрални схеми. Сега ще ви предложим и вие като едни истински малки откриватели да си направите такъв измервател точно като Леонардо да Винчи.

За целта ще ви трябват шишарка, пухкава луличка, две малки бележчици, молив, пластилин и някакъв плосък съд.

За да си направите този интересен уред първо вземете пухкавата луличка и я оформете така, че да прилича на стрелка. След това внимателно я пъхнете някъде по средата на шишарката. Важно е плътно да влезе между онези неща, които приличат на листенца, иначе нищо няма да се получи. Накрая с помощта на малко топче пластилин закрепете шишарката права в плосък съд – чиния, тавичка или табличка за хранене. Накрая поставете шишарката близо до стена и изчакайте 10 минути. Ако навън не вали дъжд, то закрепете бележката на стената, там където сочи стрелката и напишете на нея сухо. Ако пък вали то направете същото, само че на бележката трябва да напишете мокро.

Ще е най-добре да направите тази конструкция в сухо време, защото лесно можете да намокрите шишарката с вода, за да видите къде е мокрото. Но пък трудно ще я изсушите ако навън е влажно. Това е всичко, след това лесно можете да наблюдавате каква е влажността на въздуха, нещо, което ще знаете само вие и метеоролозите. А те пък биха се впечатлили ако знаеха, че успявате да получите информация не от някой сложен уред, а от шишарка.

Защо шишарката може да показва влажността на въздуха?

Много е просто: шишарките могат да се затварят или отварят в зависимост от влажността на въздуха. Когато навън е сухо те се разтварят, за да може вятърът да понесе семената скрити в тях и да ги разпръсне колкото се може повече, за да може в крайна сметка да пораснат нови дръвчета. А когато има дъжд или сняг и влажността на въздуха е по-голяма шишарките се затварят, за да запазят семената за по-добри времена, когато те няма да са толкова мокри и съответно вятърът ще може да ги разнесе повече и по-надалеч.

Вижте още:
Кучетата измерват времето с носа си
Защо местим часовниците през пролетта и есента?
Професията метеоролог е по-трудна, отколкото си представяме
Станете метеоролог още сега – направете си сами барометър



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град