Лаборатория

Начало | Лаборатория | От развалена ябълка става страхотен вулкан

От развалена ябълка става страхотен вулкан

Аз детето | 2017-09-25

От развалена ябълка става страхотен вулкан

Ябълките – те са богатството на есента и са полезни не само за таралежите, но и за децата. :) Те са вкусни, хрупкави и сочни едновременно, нещо, което малко плодове могат. Освен това и на външен вид изглеждат така приятни. Но случвало ли ви се е да искате да си хапнете ябълка, да я вземете и точно да я вкусите и да забележите нещо. От едната страна изглежда супер, но от другата е развалена. Доста неприятно! Но не бързайте да я хвърляте в кофата, развалените ябълки също стават за някои неща, при това доста интересни, някои от които приличат направо на чудеса. От една такава негодна за ядене ябълка например можете да си направите страхотен вулкан. При това наистина ще изригва. Не вярвате, тогава просто опитайте!

Както вече се досещате, ще ви трябват:

  • развалена ябълка
  • 2 супени лъжици сода за хляб
  • 3 супени лъжици оцет
  • тава в която да поставите ябълката
  • нож, за да изрежете кратер

Става много лесно, но ефектът е суперски!

За да започнете експеримента, трябва да изрежете кратер, защото всеки вулкан, дори и да е ябълчен, трябва да има кратер. За тази цел с помощта на нож изрежете капаче в горната част на ябълката, а след това леко я издълбайте по средата. Това става най-лесно като просто вкарате ножа в ябълката и направите един кръг, а след това извадите отрязаното. Естествено ако не сте сигурни, че ще се справите, помолете някой за помощ. Пък и нали знаете, че и най-известните учени в света си имат асистенти.

Това всъщност е и най-трудната част. След това поставяте ябълката по средата на тавичката. Сипвате вътре 2 супени лъжици сода за хляб и се приготвяте за едно истинско и невероятно изригване. Внимателно сипете и оцета и гледайте какво става. Леле, страхотно е!

Един съвет от нас: за по-интересен ефект можете да добавите и няколко капки червена боя преди оцета, тогава със сигурност ще изглежда още по-интересно. Също така можете да изсипвате оцета малко по малко, тогава ефектът ще е още по-продължителен!

Искате ли сега да разберете как става това?

Обяснението има два варианта, кратък и дълъг. Краткият се състои само от две думи: химична реакция. Но понеже знаем, че вие сте много любопитни ще обясним и малко по-подробно.

Содата се нарича още натриев бикарбонат и всяка молекула от това вещество съдържа натриев атом, водороден атом, кислороден атом и молекула на въглероден диоксид. От своя страна оцетът съдържа оцетна киселина, всяка молекула от която съдържа водороден атом и ацетатен йон. Когато двете вещества се смесят, водородният атом в оцетната киселина се свързва с водородните и кислородните атоми в содата за хляб, за да образува молекула вода, а ацетатният йон се захваща за натриевия атом и образува сол, натриев ацетат. Молекулата на въглеродния диоксид, освободена от другите му химически връзки, сега може да избяга и да излезе навън. Това е и което вие виждате, когато ябълченият вулкан „изригва“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град