История

Начало | История | Леонардо да Винчи – най-великият изобретател в историята

Леонардо да Винчи – най-великият изобретател в историята

Аз детето | 2017-04-06

Леонардо да Винчи – най-великият изобретател в историята

Леонардо – какво е първото нещо, за което се сещате, когато чуете това име? Ако като на повечето деца в ума ви веднага изниква костенурка-нинджа с меч и синя маска, то със сигурност имате забавно детство. Леонардо наистина е името на един от героите от всеизвестните Костенурки нинджа. Но знаехте ли, че както другите три, така и Леонардо всъщност е кръстен на истински италиански ренесансов художник! За кой говорим ли? Естествено, че за Леонардо да Винчи! Той е също толкова известен като нинджата, а и има също толкова впечатляващ живот и невероятни открития по които се ръководим и до днес.

Известен просто под името Леонардо, Да Винчи е роден през 1452 година в района на град Винчи в региона на Тоскана, Италия. За него се казва, че е първообраз на ренесансовия човек и всеобхватен гений. Леонардо е прочут заради картините си, най-известните от които са „Тайната вечеря“ и „Мона Лиза“. Той е известен и с многобройните си изобретения, изпреварили времето си, но останали само на хартия. Допринася също така за развитието на анатомията, астрономията и инженерството. Живял един много скромен живот като дете, Леонардо получава съвсем формално образование. Той бива научен само да пише, чете, събира, изважда, умножава и дели. За всички обаче е ясно едно: малкият Леонардо имал естествен артистичен талант. Когато е само на 14 години той започва да чиракува при известният тогава художник Андреа Верокио във Флоренция. При него той научава много неща, включително живопис и как да бъде майстор на скулптурите.

Вече казахме, че през цялата история Да Винчи е смятан за един от най-талантливите художници на всички времена. Неговата най-известна творба „Мона Лиза“ и до днес се намира в Лувъра в Париж, а целият свят я познава като най-ценната картина в света. Другата известна картина на твореца „Тайната вечеря“ е най-прерисуваната (казано по художнически – репродуцирана) картина в света. Но нали не сте очаквали това да е всичко? Неговият „Витрувиански човек“ се е превърнал в световна култура икона, че даже и се появява върху най-различни предмети, включително тениски, чаши, книги, че дори и монети. Сещате ли се? След като видите тази снимка, ще се сетите... Може би дори самите вие сега си казвате: „Хей, ама аз имам тениска с това!“.

Въпреки славата си на такъв художник, по-малко от две дузини от картините на Леонардо са оцелели. Той е оставил много тетрадки, пълни с рисунки, които след смъртта му са били унищожени или загубени. Днес, наследството на Да Винчи е толкова ценно, че се конкурира само с това на колегата му, италианският художник Микеланджело (също и един от костенурките нинджа). Трябва да знаете, че днес Леонардо да Винчи е познат като много повече от обикновен художник. Той е считан за енциклопедист и експерт в много различни области. Смятан е за многофункционален визионер, чийто интереси и открития са в областта на архитектурата, инженерството, математиката, аеронавтиката, физиката, музиката, литературата, астрономията, геологията, анатомията, зоологията, ботаниката и още много други. Самият Леонардо е вярвал, че науката и изкуството вървят ръка за ръка и че ако не познава законите на науката, един художник въобще не може да бъде такъв. Същото важи и за един учен – ако не познава изкуството, то той не може да бъде учен.

Като един истински ренесансов човек Леонардо е бил и военен инженер и изобретател. Въпреки че идеите му не стават реалност докато е жив, Да Винчи е известен със своите скици на машини и съоръжения, които днес познаваме като парашут, велосипед, хеликоптер. Той дори скицирал примитивна летяща машина на базата на физиологията на прилепите. Много хора смятат, че изобретателят е могъл да вижда в бъдещето във всеки един смисъл за който се сетите.

Днес Леонардо да Винчи все още се счита за един от най-талантливите хора в историята. Представя те ли си, след всички тези години? Учените смятат, че невероятният му гений е продукт на необятното му любопитство и несравнимото му въображение. Колко пъти сме ви казвали, че тези неща са важни... ;-)

Прочетете още:
Гениални изобретатели, за които със сигурност не сте чували
Пет изобретения отпреди век, които са останали непроменени и до днес



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град