Лаборатория

Начало | Лаборатория | О, какво чудо! Кръстосайте лимон с нар и създайте нов плод у дома!

О, какво чудо! Кръстосайте лимон с нар и създайте нов плод у дома!

Аз детето | 2017-09-14

О, какво чудо! Кръстосайте лимон с нар и създайте нов плод у дома!

Обичате ли банани? Ние също ги обожаваме! Те са вкусни, меки и много хранителни. Да не говорим за факта, че с тях могат да се приготвят най-различни неща. Така например основната съставка на едно смути винаги трябва да бъде банан. Забелязали сме, че без банан смутито не става така вкусно и няма тази своя традиционна и добре позната гъстота. Знаете ли, че освен това бананите могат да бъдат заместители на брашното. Точно така! Тези любими плодове на маймуните могат да бъдат използвани за направата на интересни палачинки, блатове за торти и дори ароматен кекс. Като казахме, че са любимият плод на маймуните, знаехте ли, че всъщност тези животни не ядат точно такива банани, за каквито си помисляме като чуем тази дума. Тези плодове, които ние ядем нямат почти нищо общо с истинските диви банани. Истинските са зелени, много по-малки, доста по-твърди и кисели. Тогава какво е това, което ядем ще се почудите вие. Много просто – пак си е банан, само че култивиран, кръстоска между няколко вида от тези плодове. При това е кръстосван и нагаждан цели 10 години преди да стане с такъв вкус какъвто познаваме днес.

При това не само бананите подлежат на такава интересна модификация. Сега ще ви покажем как лесно, но не бързо, можете да си направите нарон, линар или просто кръстоска между лимон и нар. Естествено преди да започнете имайте предвид, че трябва да се въоръжите с доста търпение, защото ще трябва да изчакате новото растение да порасне, да цъфне и да роди новия плод. От друга страна времето, когато сте на училище е най-подходящо за този интересен ботанически експеримент, защото няма да усетите кога ще мине. Така че нека направо започваме!

Ще ви трябват:

  • 3-4 семки от лимон и още толкова малки семки от нар (сещате се кое са семките, онези малки червенички неща, които ядем)
  • саксия
  • пръст
  • топло и слънчево място
  • редовно поливане
  • малко памук

Какво точно трябва да направите:

Много просто! Първо напълнете една саксия с пръст за цветя. След това в пръстта може и с ръка направете малка дупчица. Най-добре ще е да е по средата. Накрая поставете семките от нар и лимон в добре намокрено парченце памук и ги увийте здраво, така че да са колкото се може по-близо една до друга. Поставете памука в дупката и го засипете с малко пръст. Това е! Сега остава да поставите саксията на слънце при прозореца или на балкона. Да я поливате на всеки 3 дни по малко и да имате търпение.

Ще видите как само след 2-3 седмици новото растение ще се издигне над пръстта, а след още време ще порасте в малко дръвче, ще цъфне и ще роди плод. Когато плодът стане голям и жълт като лимон можете да го откъснете и бъдете сигурни, че това няма да е обикновен лимон. Още щом го разрежете ще видите, че вътре е червен и има семки от нар. Страхотно, нали? Идеално е и за училищен проект по биология, в който да се включи целият клас.

Естествено имайте предвид, че засега новият плод ще служи само за да се фукате, но не бива да се яде. Когато пораснете и станете истински учени и 10 години го изучавате като бананите, може би тогава ще става и за ядене!

Приятно кръстосване из света на чудноватите растения!

Ако тази идея ви е харесала, то непременно опитайте и Почти като фантастика: отгледайте си хибриден плод у дома



Коментари
1 коментар

... ..., ,

Публикувано на 22.07.2018

Ами става ли ако смесим нещо друго: Например Лимон и Портокал, Лимон и Диня или нещо подобно. P.S Говорим за семките...

От редакцията: Става, би трябвало пак да се получи.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град