новини детски

Начало | новини детски | Първият български детски роман излиза в ново издание след 20 години отсъствие от книжарниците

Първият български детски роман излиза в ново издание след 20 години отсъствие от книжарниците

Аз детето | 2020-06-02

Първият български детски роман излиза в ново издание след 20 години отсъствие от книжарниците

Първият български детски роман „Златно сърце“ от Калина Малина, излиза в ново издание, съобщиха от издателство „Кръг“. В тази история за доброто, което винаги побеждава, приятелството и благородството побеждават всички трудности – и това е посланието на авторката. Книгата е публикувана за първи път преди 90 години, а почти две десетилетия отсъства от книжарниците, допълват издателите. Художественото оформление е на Виктор Паунов.

Малкият Димчо е сирак от малък. Той живее на село при баба си и дядо си и жадува за майчина ласка. В лежерните детски дни той се чувства леко нещастен, но не знае, че му предстоят още много изпитания, докато сърцето му дочака мир и светли дни. Той ще бъде отвлечен от чергари, ще трябва да работи усърдно като ратай и да пътува дълго, докато се върне в родния си край и научи истината за себе си и родителите си. Родова принадлежност, лоялност, сила на духа и борба, която накрая винаги се възнаграждава – това са темите в тази българска детска история.

„Темата на „Златно сърце“ е универсална, но тя оригинално и свежо е ушита върху канавата на българския живот, с наши бои, с наши орнаменти и цветя, с вдъхновение и с чувство за мярка. Книгата интересува и увлича“, пише Елин Пелин. Трогателното не е сантиментално, доброто не е преднамерено, животът не е насилен, допълва той.

Райна Иванова Радева-Митова (1898-1979), както е истинското име на Калина Малина, е родена в София, в многолюдно учителско семейство. Като най-голямото дете непрекъснато се грижи за по-малките си братя и сестри. Разказва им дори приказките, които измисля сама. По-късно следва в историко-филологическия факултет на Софийския университет, но прекъсва заради липса на средства. През 1918 г. работи като учителка в Етрополе, а след това завършва Висшия педагогически институт в родния си град. Омъжва се за литературния критик Димитър Б. Митов. Превежда художествена литература от френски и руски. Автор на около 50 книги за деца със стихове и три романа. Носител е на националната награда „Петко Р. Славейков“ (1977).Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град