За да е по-лесно в училище

Начало | За да е по-лесно в училище | Първите електронни учебници за малките ученици вече „говорят“ чрез иновативния софтуер на десетокласника Радостин Чолаков

Първите електронни учебници за малките ученици вече „говорят“ чрез иновативния софтуер на десетокласника Радостин Чолаков

Аз детето | 2021-11-09

Първите електронни учебници за малките ученици вече „говорят“ чрез иновативния софтуер на десетокласника Радостин Чолаков

Първите „говорещи“ електронни учебници в България вече са на разположение на учениците от първи до четвърти клас. Те са по български език и литература, математика, родинознание, околен свят, човекът и природата, човекът и обществото, и са част от дигиталната платформа е-просвета 2.0. Текстовете на уроците и задачите са озвучени от компютърен глас, с подходящо темпо и дикция. Така най-малките ученици ще търсят по-рядко помощ от родителите си по време на дистанционното обучение, отбелязват от издателството.

„Искаме да е лесно на децата, а и на техните семейства. Затова голяма част от електронните ни учебници за начален етап вече разполагат с т. нар. компютърен прочит. Ако вашето дете е в първи клас и се затруднява да разчете условието на задачата, учебникът ще му го прочете сам и това става, като се натисне един бутон“, обяснява Владимир Кръстев, директор на „Просвета Либри“.

Иновативният софтуер е дело на Радостин Чолаков – ученик от десети клас в Природоматематическата гимназия в Пловдив. 16-годишното момче се занимава с програмиране от ранна възраст и вече има множество отличия, спечелени състезания и успешни проекти. „Онлайн часовете са съкратени и децата нямат достатъчно време. Благодарение на съвместната ни работа с Радостин, новата функция ще бъде в помощ не само на първокласниците, но и на учениците от втори, трети и четвърти клас, които четат по-бавно. Ще се спести доста време, както на тях самите, така и на родителите им, което е нашата основна цел“, поясняват от издателството. И отбелязват, че озвучените страници правят е-просвета изключително подходяща и достъпна за деца с увредено зрение.

Купилите абонамент за достъп до платформата до 18 ноември ще могат да я използват без заплащане в продължение на 30-дневен тестов период. В рамките на кампанията „Вземи и тествай безплатно“, инициатива на издателство „Просвета“ и мобилния оператор А1, всеки може да избере абонамент и да получи свободен достъп до цялото съдържание, а накрая да реши дали да продължи абонамента или да се откаже без неустойка.

На панаира на книгата във Франкфурт платформата е-просвета получи голямо международно признание – тя спечели специалната награда на журито в конкурса „Най-добър учебен материал в Европа“ /BELMA/ за 2021 г., информират от издателството.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град