интересно

Начало | интересно | Няколко неща, които всеки истински k-pop фен трябва да знае

Няколко неща, които всеки истински k-pop фен трябва да знае

Аз детето | 2019-05-21

Няколко неща, които всеки истински k-pop фен трябва да знае

K-pop музиката е в центъра на вниманието по целия свят точно сега и феновете навсякъде са обсебени от всичко, което включва „Hallyu“ – южнокорейска култура. От момчешки групи като BTS и момичешки групи като BLACKPINK, тези певци, танцьори, рапъри и идоли са най-горещото нещо на всички класации. От музикалните клипове на YouTube до музикалните класации по радиа и телевизии, че дори и до най-известните звезди в Instagram – k-pop изпълнителите навсякъде жънат само успехи и завземат челните места. Но покоряването света на музиката е само началото. След като намериш група, която харесваш, започваш да се интересуваш от всичко свързано с тях и неусетно си се задълбочил наистина много в целия южнокорейски поп музикален език и култура. Но дали наистина е така? За всички настоящи и бъдещи k-pop фенове представяме няколко неща, които всеки трябва да знае, за да се нарече истински фен.

Как се създават k-pop групите

Запомнете, че в Южна Корея звездите се създават, а не се раждат. Какво имаме предвид ли? Много просто – има няколко големи компании, които организират прослушвания в цялата страна, а понякога и в южната част на Тихия океан или още по-далеч като Австралия, където тийнейджъри на възраст около 13 и 14 години се опитват да станат следващата звезда на k-pop музиката. Всъщност шансовете да успееш са много малки и само един на хиляда бива одобряван за следващата стъпка. Която далеч не е по-лесна. Всички преминали през прослушването биват изпращани в специални академии, където учат по 14 часа на ден. Учат всичко, което обикновените деца, а след това имат и часове по пеене, танцуване, рапиране, свирене на музикални инструменти, физически тренировки и поведение пред публика. И дори и тогава имат прослушвания. Често се случва някои от учениците в академията да не издържат на напрежението и да бъдат пращани у дома – далеч от мечтата да станат следващите музикални звезди. Така например членовете на BLACKPINK са споделяли не в едно и две интервюта, че тези моменти за тях са били едни от най-трудните и изморяващите. Често всяко едно от момичетата се е питало дали си струва и дали не е по-добре да се откаже. Разбира се сега не съжаляват, че не са го направили.

„Всички изпуснахме всичко, което правехме. Не водихме обикновения живот, какъвто досега. Целият ни живот се промени за една нощ. Сложиха ни в тези групи с момичета и тренирахме постоянно, а след това ни изпитваха и след всички усилия, някои хора просто си отиват у дома след месец. Някои хора се прибират вкъщи и след три години старание... Това определено не е най-хубавото нещо, което може да ви се случи. Всички имахме една мечта и не беше лесно да останем там.“ казва Джени от BLACKPINK.

Всеки от групата има определена роля

Тъй като поп-групите в Южна Корея са събрани „принудително“ от продуценти и музикални компании, всеки член получава роля – не само по отношение на музиката, но и по отношение на начина, по който се държи и как изглежда пред обществеността. Някои групи имат само трима или четирима членове, но много групи са толкова големи, че приличат на цял отбор: Seventeen и Super Junior (и двете са k-pop групи) имат по 13 певци! Girls Generation първоначално са имали девет членове и имат 8 през 2019 г. Това е причината продуцентите им да дават различна роля на всеки от изпълнителите, за да може феновете да ги запомнят по-лесно. А и много от тях след това имат самостоятелни кариери.

Добре изглеждащият: Jin от BTS, Mark от GOT7, Tzuyu от Twice и Jisoo от BLACKPINK – всички те имат именно тази роля в групата и ако потърсите снимките им ще разберете защо. Те са най-красивите от всички и поради тази причина често биват включвани в различни шоута по телевизията или дават интервюта в които да промотират групата си.

Центърът: Центърът е членът на групата, който често е отпред и е на сцената и в снимки. Дори и да не се счита за най-атрактивен, най-добър танцьор, най-добър певец или най-добър рапър, той има сценично присъствие и затова компанията иска да го популяризира като „лицето“ на групата.

Лидерът: Ролята на лидер често се възлага на този, който говори най-добре. Лидерът обикновено има най-голяма подготовка и знае как да се държи пред камера. Ръководителят обикновено говори най-много по време на интервютата и знае повече от един език. Rap Monster (RM) от BTS е лидер, защото той не само е интелигентен, но и говоримо владее 7 езика.

Главният вокалист/водещ вокалист: Главният вокал има най-добрия глас в групата, а водещият вокал има втория най-добър певчески глас. Останалите членове пеят най-вече на концертите и получават няколко реда тук и там в песните. Техните най-големи таланти обикновено са на друго място!

Главен рапър/водещ рапър: Същото като предишното, само че тук се избират тези членове на групата, които могат да рапират най-бързо и имат най-доброто чувство за ритъм.

Главен танцьор/водещ танцьор: Пак същото, но с танцуване....

За по-ясно ето и един пример: Всеки член на BTS има роля. Jin е „Hyung“ – най-красив и най-добър певец. Rap Monster е лидер и главен рапър. Jungkook е „Maknae“ – най-млад и водещ вокалист. Suga е водещ рапър, а J-Hope е водещ рапър и танцьор. Jimin е главен танцьор и водещ вокалист. V е 4D вокалист на групата, водещ танцьор и втори по красота.

Как се става фен?

В корейският фендъм има два начина да подкрепите любимата си група: Fanclubs и Fancafes. Fancafe е безплатен, докато за фенклуб се изисква членство. Присъединяването към официален фенклуб често е невъзможно, ако не живеете в Южна Корея или пък поне разбирате езика. Фенклубът е отворен само в определени часове и за ограничен брой хора. В допълнение, привилегиите обикновено се простират само до посещаване на местни събития като раздаване на автографи, интервюта и други или концерти само в Южна Корея. Но все още можете да бъдете неофициален фен, като обичате групата, следите ги в социалните медии, гледате музикалните им клипове, отивате на техните концерти и, разбира се, слушате музиката им, когато и където си поискате.

Ако сте съвсем начинаещ фен, но искате да видите за какво става въпрос гледайте музикалните клипове – наречени MVs – в YouTube, за да започнете. Всеки клип на k-pop група е огромна продукция с множество костюми, ефекти, впечатляващи танци и история, която е пълна със символи.

Снимки: Reuters



Коментари
1 коментар

Руска , 13 г.,

Публикувано на 03.04.2021

Много обичам кепои

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град