България

Начало | България | Паметникът на Христо Ботев

Паметникът на Христо Ботев

Александра Ненова Дянкова, 13 г., Сливен | 2006-08-30

Паметникът на Христо Ботев

“Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...”

Всички деца очакваме с нетърпение ваканцията, гостуваме на баби и пътуваме с родителите си.

Аз посетих град Враца. Горещината беше поносима, но улиците бяха безлюдни. Запътихме се към площада, пред нас гордо се извиси внушителният паметник на Ботев. Когато застанах до него и повдигнах глава, тръпки ме побиха. Спомних си казаното за него от учители и родители. Спомних си стихчето, което знам наизуст и което е написано със златни букви в Сорбоната:
Настане вечер – месец изгрее,
Звезди обсипят свода небесен;
гора зашуми, вятър повее, –
Балканът пее хайдушка песен!

Много кратък е животът на Ботев, живот изпълнен със стремежи и борба. Живот, който го нарежда сред великите исторически личности на България.

Сегашният паметник е открит на 2 юни 1964 год. Висок е 12 метра, изработен е от бронз и сив гранит. Негов автор е скулпторът Владимир Гиновски. До паметника има място, отредено да гори вечен огън, донесен от Одеса. Вечният огън не гореше, предполагам го палят за тържествата, посветени на 2 юни.

За мен по–важен е огънят, който запали в сърцето, съзнанието и душата ми ХРИСТО БОТЕВ – ГЕНИЯТ НА ЕДНА ЕПОХА!



Коментари
4 коментара

Петя Александрова, 14 г.,

Публикувано на 29.06.2008

Сайта не е никак лош. Става за малки деца които искат да научат повече за Христо Ботев. За мен този сайт е мн., мн як и дава поуки!!!

Петя Александрова, 14 г.,

Публикувано на 29.06.2008

Мн. яко сайтче. Продължавайте да правите и др такива. Лично мойта любов мн. се кефи на тези сайтове!!! Всички които ги правите тези сайтове сте мн., мн., мн. сладки!!!

Цветомил , ,

Публикувано на 25.05.2010

Борете се и най-стария паметник в България - махнатия на Ботев да се върне където го е поставил създателя му. И повече такива "общинари родолюбци" да няма в България !

алекси иванов, 14 г.,

Публикувано на 08.05.2012

много

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град