забавна наука

Начало | забавна наука | Откриха най-малката известна черна дупка в Млечния път

Откриха най-малката известна черна дупка в Млечния път

Аз детето | 2021-05-04

Откриха най-малката известна черна дупка в Млечния път

Астрономи откриха най-малката известна черна дупка в Млечния път и най-близката до Слънчевата система, съобщи Ройтерс. Тя е толкова интересна, че получи прякора Еднорог. Черната дупка е с маса около три пъти колкото слънчевата. Това е на долната граница за размер на тези невероятно плътни обекти с толкова голямо гравитационно притегляне, че от него не може да избяга дори светлината.

Около черната дупка обикаля ярка звезда от вида червен гигант. Те са в двойната звездна система V723 Mon. Черната дупка е на около 1500 светлинни години (9,5 трилиона км) от Земята. Тя може да е най-близката до нас, но пак е много далечна. За сравнение най-близката звезда до Слънчевата система е Проксима Кентавър. Тя е на 4 светлинни години.

Уникалността на новооткритата черна дупка е в относителната ѝ близост до Земята и в масата ѝ. „Името Еднорог ѝ е дадено заради уникалността ѝ, а и защото е в съзвездие, което се нарича така“, каза ръководителят на изследването Таринду Ясинге от университета на Охайо. Черните дупки са три категории. Най-малките са като Еднорог – образуват се от разпадането на една звезда.

Масата на гигантските свръхмасивни черни дупки като тази в центъра на галактиката ни, която е на 26 000 светлинни години от Земята, е четири милиона пъти колкото на Слънцето. Открити са и няколко черни дупки с междинна маса. Силната гравитация на новооткритата черна дупка променя формата на звездата и тя е по-скоро удължена, отколкото сферична. Именно по този ефект е открита черната дупка.

За разлика от другите черни дупки на орбита около звезда, тази не взима материал от нея. Възможно е да има и по-малка черна дупка – с маса 2,6 пъти колкото Слънцето в друга галактика на около 1000 светлинни години от Земята. Миналата година тя беше описана, но експерти оспориха съществуването ѝ.

Още много интересни факти за космоса можете да прочете тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град