забавна наука

Начало | забавна наука | История за хроматографията – много е интересна!

История за хроматографията – много е интересна!

Аз детето | 2021-08-24

История за хроматографията – много е интересна!

Представяте ли си себе си като учен? Може би ще откриете нов химичен елемент или дори ще спечелите Нобелова награда. Можете да бъдете следващия голям химик в света, като Мария Кюри! Ако е така, историята, която ще ви разкажем днес определено ще ви хареса. Ще научим за процес, наречен хроматография. Какво е хроматография? Това е начин да разделите сместа на отделните ѝ компоненти. Има няколко различни вида хроматография –газова, течна, тънкослойна и хартиена.

Думата „хроматография“ идва от гръцките думи „chroma“ и „graphe“. Заедно те означават „цветно писане“. Това е доста точно наименование, тъй като всичко е започнало като техника на изкуството. Започва в края на 19 век, когато хората я използват за отделяне на пигменти в багрила и бои.

Разливали ли сте някога вода върху лист хартия, след като сте писали върху него с маркер? Ако е така, може би сте виждали хроматография в действие! Докато водата попива в хартията, тя размазва мастилото. Когато хартията изсъхне, може да сте виждали ленти с много цветове, където някога е имало само един цвят мастило. Какво е станало с мастилото? Първо, част от него се разтваря във водата. Водата се нарича подвижна фаза, което означава, че е помогнала на мастилото да се движи по хартията. Самата хартия се нарича стационарна фаза – за разлика от водата, тя не се движи. Тъй като мастилото се разпространява, пренасяно от водата по хартията, химикалите му се отделят. Те са уловени от твърдата хартия чрез процес, наречен адсорбция. Някои от тези химикали се улавят по-бързо от други, което означава, че някои се движат много по-далеч по листа. Така цветните ленти се озовават на страницата.

Това, което описахме, е пример за хартиена хроматография. Това означава, че подвижната фаза е течност (в този случай вода). Стационарната фаза е твърда (хартия). Самото разделяне е причинено от полярността. Това означава, че химикалите в мастилото се отделят според това колко се привличат молекулите им към водата или хартията.

В лаборатория е по-вероятно химиците да използват метод, наречен тънкослойна хроматография (TLC). Тази техника много прилича на хартиения метод. Разликата е, че вместо хартия, TLC използва стъкло като стационарна фаза. Но с какво е полезно това? Може да им помогне да се изучат отделните вещества в смес. Може също да помогне да се пречисти материал. Този метод е често срещан в съдебната медицина, мониторинга на замърсяването, фармацевтиката и други области.

Можете ли да се сетите за други приложения за хроматография? Бихте ли искали един ден да го изпробвате в собствена лаборатория? Може би дори ще намерите нов начин да извършите процеса!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град