Лаборатория

Начало | Лаборатория | Почти като фантастика: отгледайте си хибриден плод у дома

Почти като фантастика: отгледайте си хибриден плод у дома

Мирела Любенова | 2017-04-05

Почти като фантастика: отгледайте си хибриден плод у дома

Някога, когато бяхме малки, родителите ни обичаха да ни казват някои щури работи. Макар ние да си мислехме, че работата им е да са винаги сериозни и само да ни се карат, когато направим нещо лошо и строго да следят дали сме си написали домашните, понякога изтърсваха нещо суперсмешно и много неочаквано. Така например често обичаха да ни казват, че ако гълташ семките на динята ще ти порасне диня през носа. Това беше едновременно смешно и малко стряскащо. Всъщност като се замислим незнайно защо много обичаха да се шегуват с динята. Така веднъж ни съобщиха с много сериозен тон, че учените са създали нов вид от вкусния плод. Били кръстосали диня и скакалец, за да може щом я разрежеш, семките сами да изскачат от нея. Ха-ха-ха голям смях, особено ако повярваш и ги гледаш с отворена уста. Родителите понякога са наистина странни хора... Въпреки това от последната шега освен смях произлезе и нещо хубаво и безкрайно интересно, направо фантастично. Знаехте ли, че в действителност вие сами можете да си направите кръстоска между два вида плодове, като едни от най-великите учени в света и то у дома, и то още сега.

Разбира се с животни няма да се получи, но пък смесица между два плода хич не е по-малко впечатляваща. Дори и самите вие ще се изненадате от резултата и от това, че работи. Ние просто решихме да опитаме като не очаквахме нищо, ама след няколко дни просто бяхме като поразени, дойде ни не просто като гръм от ясно небе, ами като от гръм без небе. Готови ли сте и вие да се шашнете?

То тогава ще ви трябват два плода, които да жертвате в името на науката. Ние използвахме киви и банан, затова можем да ви кажем как да го направите с тях, но общо взето, с които и плодове да опитате се прави по същия начин. След като имате два плода ще ви трябват още саксия, пръст за растения, нож и разбира се търпение за поне една-две седмици напред.

Първото, което трябва да направите е да изрежете краищата на плодовете – без да ги белите или нещо друго, просто както са си. В случая с банана и кивито – отрязвате долната част на банана и една част от кивито. Все едно ги режете наполовина, ама малко по-малко от половината. Разбрахте, нали? После пълните саксията с пръст, хубаво ще е да е по-голяма, до половината. След това идва и основната част в която трябва много да внимавате и да направите всичко точно. Взимате кивито или какъвто плод имате и върху него поставяте втория плод, като трябва внимателно да напаснете центровете на двата плода. В случая бялото на кивито със семките на банана, които се намират по средата. Ето така!

Точно така продължавате да държите двата плода и ги поставяте в саксията, внимателно да не се отделят. Накрая ги покривате с още пръст отгоре, докато напълните и другата половина от саксията. За финал поливате пръстта обилно с вода и поставяте саксията на слънчево място и се грижите като за всяко друго цвете. Ако сте направили всичко точно след 1 или най-много две седмици трябва да видите как в саксията покълва растение и развива листа и всичко, както си трябва. Ако нямате търпение можете още сега да извадите плода. Но ако искате да сте наистина като едни умели учени проявете търпение и изчакайте още една седмица, като редовно наглеждате и поливате растението. В началото на третата седмица с банана ни се случи това:

Тогава вече решихме, че е време да видим какво става и под земята и къде е отишло кивито. Извадихме банана и първо той беше пораснал, беше си станал цял банан, а още по-удивителното беше, че когато го разрязахме вътре нямаше онзи хубав жълт и вкусен банан, а бледозелено киви... Фантастично, нали? Като магия... Така разбрахме, че сме отгледали хибрид и сега ви предлагаме и на вас да се опитате.

Естествено имайте предвид, че плодът не трябва да се яде! Но пък с гордост можете да си го гледате и не забравяйте да снимате етапите и резултатите, за да покажете на всички фантастичния си експеримент!



Коментари
2 коментара

Магдалена Дешкова, 9 г.,

Публикувано на 08.12.2017

Защо не може да се яде?

От редакцията: Защото макар да е от обикновени ядливи плодове, не се знае какво се е случило, когато са растели заедно и как се е променил състава на самите плодове. Предполагаме, че няма да има проблеми, но здраветое важно и затова ако не сме напълно сигурни не е хубаво да стигаме с експериментите чак до там. А и сме убедени, че на външен вид е красиво, но на вкус няма да е хубаво. :-)

Димо , ,

Публикувано на 11.04.2019

Кой малоумник го измисли това? Хибрид се получава чрез опрашване на два различни сорта от един вид!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град