Космос

Начало | Космос | От какво е ядрото на планетата Земя?

От какво е ядрото на планетата Земя?

Аз детето | 2018-04-11

От какво е ядрото на планетата Земя?

Какво има в момента под краката ви? В зависимост от това къде се намирате може да има мокет, килим или балатум. По-надолу пък цимент и други хора ако не живеете на първия етаж. Най-отдолу пък, под самия блок или къща със сигурност ще има трева, пръст и камъни. Но ние ви питаме дали знаете какво наистина има под краката ви? Малко по-надолу от това! Ако сега копаехте надолу и много дълбоко какво бихте намерили и колко дълго бихте могли да копаете? Дали например ще можете да си направите тунел водещ до Япония?

Всеки, който е внимавал в училище знае, че планетата Земя всъщност се състои от три слоя. Ние живеем на твърдия външен слой наречен земна кора. Под кората се намира мантията, която се състои от гореща магма и други полутвърди скали и минерали. Тектоничната активност в мантията често води до забележими промени в кората, в която живеем, включително вулканични изригвания и земетресения. Под мантията ще откриете ядрото. Ядрото на Земята е най-дълбокият, най-горещ слой и той се състои от две части: външното ядро, което граничи с мантията и вътрешната сърцевина, която представлява слой с форма на топка, състоящ се почти изцяло от метал. Външното ядро е с дебелина само от някакви си 2 900 километра и е съставено от желязо, никел и малко количество злато, платина и уран. Тези метали могат, разбира се, да бъдат намерени на повърхността на Земята в твърда форма. Във външната сърцевина те са в много гореща течна форма. Колко точно? Някъде около 3360 °C. Вътрешното ядро пък се състои главно от желязо и е доста солидно.

Преди милиарди години, когато Земята се оформяла, всички най-тежки вещества потънали в средата на развиващата се планета. По-леките, по-малко плътни вещества останали по-близо до кората. Ето защо вътрешното ядро е съставено от някои от най-тежките материали на Земята. Точно затова ядрото на нашата планета представлява огромна твърда метална топка. Учените смятат, че мощното магнитно поле на Земята се контролира точно от ядрото. Магнитното поле на Земята ни предпазва от всякакви заредени частици, движещи се около Слънчевата система, включително много от вредните лъчи на Слънцето.

Макар да е трудно да си представим, учените вярват, че металите в ядрото на Земята са в постоянно движение. Някои учени дори вярват, че вътрешното ядро на Земята се върти по-бързо от останалата част от планетата. Движението в течното външно ядро на Земята от време на време променя местоположението на магнитните северни и южни полюси на Земята.

Снимка: pexels.com

Прочетете още любопитни факти за планетата Земя:
Кои са петте най-интересни факта за планетата Земя?
Как знаем колко горещо е ядрото на Земята, след като не сме били там?
Защо Земята е кръгла?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град