Космос

Начало | Космос | Защо има голямо червено петно на Юпитер?

Защо има голямо червено петно на Юпитер?

Аз детето | 2018-01-11

Защо има голямо червено петно на Юпитер?

Колко от планетите в нашата Слънчева система можете да познаете ако ви ги покажем на картинки? Няколко от тях вероятно са доста лесни и ще познаете още от пръв поглед. Само за една секунда! Например повечето хора знаят как изглежда Земята. Някои смятат, че прилича на мраморно топче поради количеството земна повърхност, покрита с вода. Много хора могат също да идентифицират Марс поради червения цвят. По същия начин уникалните пръстени на Сатурн улесняват запомнянето. Онези, които знаят как изглежда Юпитер, често го разпознават, когато видят Голямото червено петно, с което е доста известен.

Но питали ли сте се някога защо Юпитер има голямо червено петно? Дали не е изгорял от Слънцето или пък това не е знак от някоя извънземна цивилизация? Може ли да е океан, напълнен със сок от червени боровинки? Нито една от тези идеи не се доближават до истината. Вярвате или не това всъщност е буря. При това такава, че дори и най-голямата буря тук на Земята би изглеждала като лек ветрец. Представете си какво чудо трябва да е това, като се има предвид, че най-мощният ураган на нашата планета се е простирал на 1609 километра и е бил със скорост около 321 километра в час.

Е, Голямото червено петно на Юпитер се простира на около 1,3 пъти размера на Земята с ветровете, които могат да достигнат максимална скорост до 643 километра в час. При това тази буря бушува на Юпитер поне от 150 години и учените смятат, че ще продължи поне още 400 години. За сравнение, най-дългата буря на Земята, ураганът Джон през 1994 г., продължил 31 дни. Как може толкова голяма буря да бушува толкова дълго време? Много просто – самият Юпитер и големината му са отговорни за това. Планетата е около 1000 пъти по-голяма от Земята, но се състои предимно от газ. Това означава, че няма твърда земя, каквато имаме тук, което пък означава, че бурята отслабва далеч по-трудно. Освен това Голямото червено петно продължава много по-дълго от другите бури на Юпитер, защото се намира между два мощни циклона, които се движат в противоположни посоки. Учените твърдят, че бурята е като въртящо се колело, хванато между конвейерни ленти, движещи се в противоположни посоки.

Независимо от дълголетието си обаче, Голямото червено петно се свива постоянно. В края на 1800 г., то е било около четири пъти по-голямо от размера на Земята. До 1979 г., когато космическият апарат „Вояджър 2“ минава покрай Юпитер, бурята вече се е свила до около два пъти размера на Земята. Днес тя вече е около 1,3 пъти размера на Земята. Някои учени смятат, че бурята ще продължи да се свива още и още...

Чудите се откъде се знае за всичко това при положение, че още никой човек не е стъпвал на Юпитер... С помощта на нови фотографии и данни от космическия кораб „Джуно“ на НАСА, учени продължават да изучават Юпитер и голямото му червено петно и до днес. Някои все още се опитват да разберат защо бурята е червена. Най-популярната теория е, че космическите лъчи или ултравиолетовите лъчи от Слънцето провеждат химическа реакция с вещество наречено амониев хидросулфид, което се съдържа в изобилие на Юпитер.

Вижте още няколко интересни неща за планетите:
Коя е най-горещата планета в Слънчевата система?
Коя е най-студената планета в Слънчевата система?
Планета ли е Плутон?
Наистина ли планетите от Слънчевата система са с различни цветове?
Коя планета е най-близо до Слънцето?Коментари
1 коментар

Деница , 10 г.,

Публикувано на 07.03.2020

никога до сега не бях чувала такива неща за Юпитер,доста хора който познавам казват че червеното петно е око,и вследствие се твърди че ильоминатска планета! Но всъщност всички много сме грешали!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град