География

Начало | География | Мястото, където Слънцето почти не залязва

Мястото, където Слънцето почти не залязва

Аз детето | 2021-07-23

Мястото, където Слънцето почти не залязва

Кое предпочитате – дългите летни дни, когато слънцето не залязва до късно през деня? Или кратките зимни дни, когато се стъмва малко след като сте свършили училище? Ако сте като повечето деца, вероятно предпочитате онези дълги летни дни. Трябва да ви кажем обаче, че да е постоянно слънчево също не би ви харесало толкова колкото си мислите. Ще ви го докажем ей сега! Отиваме на север. Но много на север, чак в Арктическия кръг!

Какво е толкова специалното там ли? През лятото слънцето не залязва над Арктическия кръг. Всъщност това явление е това, което помага да се определи Арктическия кръг. Подобно на екватора, Арктическият кръг е въображаема линия. Определя се като географската ширина, над която слънцето не залязва в деня на лятното слънцестоене (обикновено около 21 юни). На север от Арктическия кръг периодите на постоянно слънчево греене продължават до шест месеца в годината. Обратното обаче важи и за останалите шест месеца.

Над Арктическия кръг слънцето никога не изгрява в деня на зимното слънцестоене (обикновено около 21 декември). Мислите ли, че бихте могли да живеете някъде, където винаги е ден в продължение на половината от годината и винаги нощ през другата половина на годината?

Да, тогава можете да отидете, защото съществуват няколко държави с райони в рамките на или границата с Арктическия кръг. Много хора наричат такива райони „земята на полунощното слънце“, защото през лятото слънцето често може да се види след полунощ. Някои от тези области включват най-северните части на Канада, Гренландия, Финландия, Норвегия, Швеция, Русия, Аляска и Исландия. Ако наистина обичате слънчевите лъчи, може да помислите за пролетна и лятна ваканция в Свалбард, Норвегия. Там Слънцето не залязва от 19 април до 23 август всяка година!

 

Това явление възниква, защото Земята е наклонена по оста си с приблизително 23 градуса. На полюсите (както на север, така и на юг) това означава, че слънцето изгрява и залязва само веднъж годишно. Разбира се, тези явления не се ограничават само до северните райони. Те се срещат и в южните райони близо до Антарктическия кръг. Въпреки това в Антарктида работят само около 1000 души годишно, така че много малко хора стават свидетели на явлението в този район. От друга страна хората от изброените по-горе страни са подложени на това цял живот. И за вас може и да звучи доста странно, но те са свикнали с постоянната слънчева светлина или тъмнина за дълги периоди от време и си живеят точно като нас. Спят на всеки 12 часа, ходят на училище и работа. Но новодошлите често се затрудняват и могат да имат проблеми със съня, особено когато слънцето свети през цялата нощ.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град