География

Начало | География | Можем ли да видим екватора?

Можем ли да видим екватора?

Аз детето | 2021-11-29

Можем ли да видим екватора?

Ако някога сте гледали глобус или карта на света, вероятно сте забелязали много различни линии. Какво означават всички тези линии? Ако отидете в тези части на света, можете ли да видите линиите? Може ли да се спънете в тях? Не се тревожете! Нито една от тези линии не е действителна линия, която можете да видите на земята. Те са просто въображаеми линии, които използваме на картите, за да ни помогнат да измерим и разберем света, в който живеем. Линиите, които виждате на глобус или карта на света, се наричат линии на географска ширина и дължина. Линиите за географска ширина минават на изток и запад (една до друга) и ни помагат да измерваме разстоянията на север и юг. Линиите за дължина минават на север и юг (нагоре и надолу) и ни помагат да измерваме разстоянията на изток и запад.

Линиите за ширина и дължина измерват разстоянията в единици, наречени градуси. Линиите на географска ширина и дължина, от които започваме да измерваме, имат специални имена. Екваторът е 0 градуса ширина, а главният меридиан е 0 градуса дължина. Екваторът е средата между Северния и Южния полюс. Той се движи от страна на страна през средата на Земята през части от Южна Америка, Африка и Азия.

Първият меридиан минава през Обединеното кралство, Франция, Испания, части от Африка и Антарктида. Позицията му не е определена чрез избор на половината от определени природни характеристики, като полюсите на Земята. Всъщност, въпреки че на най-ранните карти екваторът е отбелязан върху тях, основният меридиан не е бил официално наименуван и маркиран до края на 1800 година. Преди това време са били използвани над дузина различни места за маркиране на 0 градуса дължина. Международната конференция на меридианите от 1884 г. избира една линия на географска дължина, минаваща през Гринуич, Англия, като основен меридиан.

Земята е сфера, а екваторът и главният меридиан разделят Земята на четири полукълба: север, юг, изток и запад. Например, Съединените щати се намират както в Северното полукълбо (защото е на север от екватора), така и в Западното полукълбо (защото е на запад от главния меридиан). Поради положението на екватора по средата между полюсите на Земята, климатът му е топъл и слънчев. Тропическите дъждовни гори процъфтяват близо до екватора поради слънчевото греене и дъждовните зони по екватора.

Ако искате да обиколите Земята по екватора, ще трябва да изминете около 40 233 километра! Трудно е обаче да се измери точната дължина на екватора, защото той пътува нагоре и надолу по хълмове и планини в Южна Америка и Африка.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град