новини детски

Начало | новини детски | Първият в Ловешка област STEM център ще бъде открит в СУ „Васил Левски“ в Троян

Първият в Ловешка област STEM център ще бъде открит в СУ „Васил Левски“ в Троян

Аз детето | 2021-09-14

Първият в Ловешка област STEM център ще бъде открит в СУ „Васил Левски“ в Троян

Първият в Ловешка област STEM център ще бъде открит на 15 септември в СУ „Васил Левски“ в Троян, съобщи за БТА началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) в Ловеч Еленко Начев. По думите му такъв се изгражда и в Профилираната природо-математическа гимназия в Ловеч, в процес на разкриване са още пет в училища в областта. Начев каза още, че тази година е разширен и процентът на STEM паралелките, които надминават 45 на сто. „Те са направени така, че да удовлетворят нуждите на местния бизнес“, посочи той.

Новата учебна година ще бъде открита във всички 55 училища в Ловешка област, където ще се обучават над 12 500 ученици. В 60 паралелки в първи клас за пръв път ще престъпят прага на училището 1010 деца, каза още началникът на РУО. Той добави, че първокласниците тази година са по-малко, като първи клас няма да има в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в село Лесидрен, община Угърчин.

В осми клас ще бъдат разкрити 44 паралелки, единствено в СУ „Св. Климент Охридски“ в Ловеч, поради липса на деца, такава не е реализирана. Две нови паралелки се разкриват тази учебна година – „Икономическа информатика“ в Професионалната гимназия по селско стопанство „Сергей Румянцев“ в Луковит и „Технологичен и микробиологичен контрол в хранително-вкусовите производства“ в Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина в Ловеч.

С една паралелка е намален приемът в Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф Първи“ в Ловеч.

По думите на Еленко Начев ремонтните дейности са приключили във всички училища. Остават довършителни такива в НУ „Христо Ботев“ в Троян. Ремонтът е в сграда, която се намира в района на училището, но децата нямат достъп до нея.

В ОУ „Проф. Димитър Димов“ в Ловеч също ще започне учебният процес, въпреки че вече четвърта година дворът му е строителна площадка. Причината е проблем при реализирането на проект за изграждане на физкултурен салон и спортни площадки.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град