интересно

Начало | интересно | Понякога тортите за рожден ден също минават през принтера...

Понякога тортите за рожден ден също минават през принтера...

Аз детето | 2019-06-07

Понякога тортите за рожден ден също минават през принтера...

„Кой е, кой е като мен? Вече съм голяма! 
За рождения ми ден торта правим с мама. 
Тра-ла-ла, тра-ла-ла, на рожден ден ела. 
Ще ядем, ще ядем вкусна торта със крем. 
Там свещички ще пламтят над глазура бяла. 
Ще ги духна изведнъж в радост засияла. 
Гостите ще ахнат: „Ах! Като теб е сладка!“. 
Мама ще разкрий пред тях цялата загадка.“
 
Надяваме се, че и вашият рожден ден или този на някой скъп приятел и съвсем скоро, за да можете да му изпеете тази чудесна песничка или пък да изрецитирате това известно стихотворение на Мария Йосифова. Толкова е хубаво, нали? А след това всички ще можете да отделите време и на най-важната част от всеки един такъв празник: тортата! Осъзнаваме, че въпроса е малко глупав, защото това все пак е ТОРТА, но кой е любимият ви вид от този сладкиш? Шоколадова торта? Плодова торта? Сметанова торта? Може би пък предпочитате сладоледена торта? А обичате ли на вашата торта да има някаква специална украса? Някои сладкиши имат лични съобщения, написани с вкусна глазура. Други от вас може пък да са имали торта с рисунка на любим герои или супергерои. Най-новата тенденция обаче е тортата да е украсена със снимка на рожденика.
 
Сладкарите наричат тези торти „специални фотографски сладкиши“. При това впечатляващо е, че снимката върху тортата тортата изглежда точно както е наистина, в рамката на нощното ви шкафче, бюрото или пък в портмонето на мама и татко.  Разликата обаче е, че можете да ядете снимката върху вашата торта! Впечатляващо!
 
 
Изглежда почти като магия, но всъщност да се направи точно копие на снимка, която обаче може да се яде е много лесно. Сладкарите използват модерни технологии, които им помагат са направят това за не повече от час. Доста от тях признават, че в действителност приготвянето на блатовете, кремовете и самата торта е доста по-трудно. Една годна за консумация снимка може да бъде направена почти толкова лесно, колкото и да я отпечатате  у дома на принтера. Повечето пекарни, които правят фотографски торти, имат специални принтери, използвани само за производство на ядивни снимки. 
 
Така например ако имате цифров файл със снимката и принтер, за да си я отпечатате ще ви трябват единствено хартия и мастило. Почти същото е и в сладкарниците. Там също използват принтер, само дето на тях им трябва торта, „хартия“, която да се яде и сметана в подходящите цветове. Най-ранните версии на „хартия“ са били правени от ориз, днес обаче са използват различни материали в зависимост от вида и вкуса на самата торта, за да не я развалят. Така има картофи, царевично нишесте, захар и дори яйчен крем по тайна рецепта, която знаят само професионалните сладкари. След това също като обикновените снимки и тази се принтира на „хартията“ само че с „мастило“ направено от сметана, захар и бои за храна. 
 
Това е всичко, сега вече знаете и дори можете да го разкажете на всички на някой и друг рожден ден! 
 


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град