География

Начало | География | Норвегия – истинското замръзнало кралство вдъхновило едноименния филм

Норвегия – истинското замръзнало кралство вдъхновило едноименния филм

Аз детето | 2020-04-23

Норвегия – истинското замръзнало кралство вдъхновило едноименния филм

Няма да намерите човек по света, който да не обича „Замръзналото кралство“ или поне да не е чувал за него. Хващаме се на бас, че дори старият ви дядо ще каже, че това е нещо, което му се струва познато. Ана, Елза, Олаф, Свен, Кристоф и останалите второстепенни герои успяха да влязат в историята, като участници в едни от най-успешните филми на „Дисни“ за всички времена. Съчетавайки скандинавските приказки и легенди с приказката на Х. К. Андерсен „Снежната кралица“, „Замръзналото кралство“ създаде приказна вселена с принцеси, тролове, елени, сняг, високи планини и щипка магия, която никой от нас няма да забрави до края на живота си. Но зад целия този магичен свят има и мъничко реално вдъхновение. Можете ли да се сетите откъде идва то?

Градът

Филмът се случва в измисления град Арендел (който е съвсем различно място от норвежкия град Арендал) и се основава на пейзажа и традициите на Норвегия. Архитектурата, природата, облеклото и животните – всички приличат на това, което намираме в „земята на Севера.“ Но най-голямо влияние е оказало едно конкретно място – Западните фиорди. Историческият град Берген, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, се нарича „врата към фиордите“ – и е бил вдъхновение за Арендел. Не е трудно да забележите приликата между измисления град и самия Берген, с цветната му дървена архитектура по крайбрежната ивица. Рибарите и търговците все още се намират в оживеното пристанище на града, което го прави все още процъфтяващ център на търговията. Берген е вторият по големина град в Норвегия, но със само 250 000 жители, което го прави уникален.

Замъкът

Замъкът в Арендел пък изглежда като смесица между приказен замък на Дисни, стара каменна крепост и норвежка църква в Берген. Някога Норвегия имала стотици от тези дървени шедьоври, може би дори хиляди, но днес е останал само един. Тази дървена конструкция, вдъхновена от каменните катедрали на континента, оцелява в норвежките пейзажи почти 1000 години. Представяте ли си? А какво ще кажете за красивите рокли на двете принцеси? Може и да изглеждат като традиционни за всяка Дисни принцеса, но всъщност са базирани на традиционните норвежки народни носии – бунада. Терминът обхваща всички различни носии от цялата страна – като много градове и села имат свои версии. Обикновено имат сложен дизайн, с бродерия и различни цветове. Някои имат и шалове, колани, а повечето имат ръчно изработени златни или сребърни бижута, принадлежащи на тях. Розамалинг, което е декоративно норвежко народно изкуство, се среща и във филма. Например в архитектурата, облеклото и дори в магическите и ледени творения на Елза!

Магическите създания

Троловете, които са отгледали Кристоф и са неговото семейство също са от Норвегия. Страната има дълга история на легенди и фолклор включваща тролове. Те са свръхестествени създания, открити както в традиционния фолклор, така и в старата норвежка митология. Обитавали са скали, планини, пещери и други изолирани райони далеч от хората. Троловете в „Замръзналото кралство“ са представени като смешни, любящи и семейно ориентирани малки същества със свръхестествени сили, криещи се като скали поради своята срамежлива природа и познайте... Точно такива са и в древните норвежки митове! Много места в Норвегия имат думата „трол“ в имената си, кръстени на легендарните същества – като „Тролстиген“ (Тролска стълба). Известен стръмен склон под върховете Трол, близо до западните фиорди.

Вече не ви е трудно да разберете защо през последните години туризмът в Норвегия процъфтява. Хора от цял свят се стичат в страната, за да видят държавата, вдъхновила хитовия филм. И Норвегия ги посреща със северното сияние, красивата ледена природа, богатата култура и толкова вълнуваща история – където все още живеят легенди за троловете и други свръхестествени създания.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град