География

Начало | География | Знаете ли нещо за Канарските острови?

Знаете ли нещо за Канарските острови?

Аз детето | 2020-07-27

Знаете ли нещо за Канарските острови?

Как ви звучи да прекарате няколко дни на райски тропически остров? Доста добре, нали? Никакви задължения, нищо друго освен слънчевите лъчи, които затоплят тялото ви и успокояващите звуци на океана, които сякаш ви пеят, докато си лежите на плажа… О, да, дайте ги насам, моля! Но къде точно да отидем е въпросът, къде можем да намерим такова райско кътче? Вие имате ли предложения? О, сетихме се – какво ще кажете за Канарските острови? Знаете ли нещо за тях – и не се заблуждавайте от името – там не живеят само канарчета. Има много по-интересни и екзотични неща.

Канарските острови са архипелаг от осем острова край северозападното крайбрежие на Африка. Въпреки че са по-близо до Африка от Европа, Канарските острови са притежание на Испания и регион на Европейския съюз. Над 2 милиона жители наричат свой дом Канарските острови! Тези острови определено са много интересни и впечатляват с интересна слава. Първо имат не една, а цели две столици: Санта Крус де Тенерифе и Лас Палмас де Гран Канария. Дори имената са дълги и много интересни. Няма как да не се съгласите! При това столиците впечатляват и с много други неща освен имената си. В Санта Крус де Тенерифе например всяка година се провежда карнавал, който е втория най-популярен в света и специално за него идват над един милион туристи всяка година.

Знаете ли, че Канарските острови са образувани от вулканична дейност. Най-големият остров Тенерифе включва планината Тейде, която е третият по големина вулкан в света. Тя привлича над 12 милиона посетители всяка година. Както сами разбирате туризмът е важен за икономиката на Канарските острови. Красивите плажове, разпръснати из островите, са популярни места за посетители, особено след като островите се намират близо до екватора и се радват на субтропичен климат през цялата година. Но има и много други атракции, като четири национални парка и голямо разнообразие от интересни диви животни. Например, ако отидете да се гмуркате край бреговете на Канарските острови, може да се сблъскате с рядката, застрашена костенурка карета, която е единствената в рода си.

Може би се чудите как Канарските острови са получили името си. Въпреки че може да изглежда логично, те всъщност не са кръстени на малката жълта птица, известна като канарче. Островите получават името си от латински термин – Insula Canaria – което означава „остров на кучетата“. Древните римляни, които за първи път посетили островите, им дали това име. Някои историци смятат, че името идва от факта, че първоначалните жители на островите са почитали кучетата. Други смятат, че кучетата, за които се говори, всъщност са тюлени, които древните смятали за „морски кучета“.

Снимки: Reuters

С наша помощ можете да „посетите“ и няколко други екзотични и интересни острови:
Островът накрая на света
Омагьосващите Галапагоски острови
Куба – най-големият остров в Карибско море
Чували ли сте някога за Сокотра?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град