новини детски

Начало | новини детски | Незабравими детски повести на големия български писател Павел Вежинов ще бъдат издадени в чисто нова книга

Незабравими детски повести на големия български писател Павел Вежинов ще бъдат издадени в чисто нова книга

Аз детето | 2020-02-17

Незабравими детски повести на големия български писател Павел Вежинов ще бъдат издадени в чисто нова книга

Две незабравими детски повести на големия български писател Павел Вежинов излизат отново на хартия. Инициативата е на издателство „Сиела“, а редактор е дъщерята на писателя Павлина Делчева-Вежинова. И двата романа са екранизирани, а във филмовата версия на „Следите остават“ е първата роля в киното на актьора Стефан Данаилов.

„Баща ми е известен с други книги, но книгата с най-голям тираж е „Следите остават“, каза Вежинова в студиото на „България сутрин“. „Аз бях редактор на книгата и това издание е по изданието, което баща ми собственоръчно е редактирал, съкращавал и допълвал. Баща ми е махал малко по-идеологическите моменти. Идеологията винаги съществува, не бива да се сърдим на времето, но главното в тази книга е приключението“, разказа тя. Дъщерята на големия писател би искала децата да бъдат стимулирани да четат повече книги. „Дете, което чете, никога не остава посредствен човек“, отбеляза Павлина Вежинова.

„Давайте на децата нужната книга в нужния момент. Това е най-важното“, даде своята рецепта тя пред Bulgaria ON AIR. Според нея родителите би трябвало да следят какво четат децата и да им помагат, когато има нужда. Тя вярва, че технологиите лишават децата от въображение и не трябва книгата да липсва.

Първото издание на „Следите остават“ се появява на пазара в далечната 1954 г. Това се оказа произведението на Павел Вежинов с най-голям тираж – почти 400 000 на български език. Ако се допълнят и тиражите на преводите, а само на руски официалните екземпляри са над 130 000, то броят на читателите се оказва неизмерим. „Произшествие на тихата улица” е другият приключенски роман от талантливия писател, който развълнува сърцата на хиляди деца още с публикуването си. В един юлски ден едно дете изчезва мистериозно, а догадките какво се е случило с него развихрят въображението на неговите приятели. И загадката трябва да се реши както от тях, така и от властите, които не могат да си позволят просто така деца да изчезват от тихата улица. И дори и всичко да се променя, а поколенията да идват и да си отиват, едно си остава същото – „поривите на младите хора към изява и подвизи”.

„Следите остават“ и „Произшествие на тихата улица“ будят именно онова желание за дръзки приключения. А кой знае – може би те дебнат всеки един от нас зад ъгъла.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град