новини детски

Начало | новини детски | Детският „Влак“ на Вапцаров пристига

Детският „Влак“ на Вапцаров пристига

Аз детето | 2020-02-26

Детският „Влак“ на Вапцаров пристига

Машинист, огняр, железничар – познавате ли някое дете с мечта за такава професия? Ако има, то сигурно са му чели стихове на Никола Вапцаров. В самостоятелния сборник „Влак“ под марката на издателство „Лист“ излязоха всички произведения на гения, писани за най-малките. Вдъхновяващи към откривателство са не само стиховете на поета, но и илюстрациите на Капка Кънева. Съставител на изданието е Катя Зографова – главен уредник на музея на Вапцаров в София, където могат да се видят ръкописите на поета.

Това е второто самостоятелно издание на „Влак“ от 2009 г. Сегашната реализация е дело на издателство „Лист“, което включи сборника в поредицата си „Детски шедьоври от велики писатели“. Селекцията е носител на най-престижните отличия за книгоиздаване в България – „Златен лъв“ и „Христо Г. Данов“. Сборникът от 72 пълноцветни страници включва стихотворенията „Влак“, „Врабчова сговорна дружина“, „Машинист“, „Денонощно сняг вали“, „Бай Иван“, „Тази сутрин рано-рано“, „Кой забули със мъгла“.

Книгата ще събуди не само любопитството на децата към екзотични за XXI век професии, но и чувството им за съпричастност, емпатия и съзерцание, посочват от издателството. Тя е предизвикателство и за родителите, тъй като с днешна дата не само детските стихове на Вапцаров остават непознати за възрастните.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град