важните неща

Начало | важните неща | На лаптопа докато играеш и докато учиш, ето как гърба си да предпазиш!

На лаптопа докато играеш и докато учиш, ето как гърба си да предпазиш!

Аз детето | 2022-05-18

На лаптопа докато играеш и докато учиш, ето как гърба си да предпазиш!

Колко от вас ползват настолен компютър? А колко имат лаптоп? Знаехме си – лаптопите лека-полека взеха превес над големите компютри и понякога разбираме защо. Все пак тях можеш да носиш навсякъде, то сигурно и PC-то си можеш, но ще е малко трудно. Можеш да играеш или учиш с тях не само на бюрото, но и на дивана, и в леглото...

Но от постоянната работа с лаптопа боли гърбът, врата и раменете. Почти съединените клавиатура и екран го превръщат в неудобно нещо от гледна точка на гръбначния стълб: трудно е да се намери позиция, в която стойката да бъде правилна.

Ето какво да направите, за да намалите натоварването на гърба си, когато работите с вашия лаптоп:

Използвайте отделна клавиатура и мишка. Поставете лаптопа на стойката, така че екранът да е на нивото на очите.

Не поставяйте лаптопа си в скута. Поставете го на маса или нощно шкафче – основното е да е така разположен, че да има опора за ръцете ви.

Правете почивки. Най-малко два пъти на час се разсейвайте от работата и се движете в продължение на пет минути – по този начин натоварването на ставите и мускулите ще бъде по-малко.

Научете се да седите правилно на бюрото си. Уверете се, че масата и столът са подходящи за вашия ръст и че лесно можете да достигнете до предметите, необходими за работата.

Махнете ръката си от лицето си, изправете се и коригирайте стойката си сега. Намерете стойка за лаптоп и допълнителна клавиатура, дори ако нищо не боли.

Болките в гърба, шията и раменете нарастват постепенно и са трудни за лечение. Така че не отлагайте навика да седите правилно за по-късно.

Photo by Bermix Studio on Unsplash



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град