важните неща

Начало | важните неща | Какво е бежанец?

Какво е бежанец?

Аз детето | 2022-03-28

Какво е бежанец?

Обръщате ли много внимание на новините? Всъщност дори и да не го правите, в днешно време можеш да намериш всякакви новини по всяко време. Накрая дочуваш по-важните от тях, дори и да не ти се иска! Пък и по-големите от вас знаят, че е важно да сте в крак с това, което се случва в света около вас. Може да забележите, че много заглавия днес съобщават лоши новини. Историите за добри дела сякаш се губят. Въпреки това помнете, че много хубави неща се случват всеки ден. И все пак тъжната реалност е, че се случват и лоши неща. Хората на много места по света страдат от насилие и война. Просто да останеш жив може да е единствената мисъл в умовете на хората от тези места.

Понякога хората, живеещи в разкъсвани от война страни, трябва да напуснат домовете си. Оставят по-голямата част от вещите си, защото нито имат време, нито възможност да ги вземат. Повечето също оставят след себе си много приятели и членове на семейството. Те бягат от родните си страни и стават бежанци. Няма как да не чувате често тази дума напоследък и да се питате какво точно значи?

Бежанците са хора, които напускат родните си страни поради конфликт или преследване. Какво кара хората да стават бежанци? Има много причини – включително война, насилие или страх от преследване. Заплахите, основани на националност, религия, раса, политически възгледи или членство в определена група също карат хората да станат бежанци. Хората, които стават бежанци, често са принудени да напуснат страната си без да го искат. Понякога те едва имат време да опаковат повече от няколко неща. На всичкото отгоре пътуването до чужда страна може да бъде много трудно. Понякога хората, които бягат, се местят само на по-безопасно място в родната си страна. Когато хората бягат, но не пресичат международна граница, те са известни като вътрешно разселени лица. Независимо дали хората бягат в друга държава или в друга част на родната си страна, пътуването може да бъде много трудно.

Така например през 1994 г. много хора избягаха от африканската държава Руанда. По-точно над милион души са напуснали Руанда по това време. Повечето хора тогава се местят в бежански лагер в Заир (днес Демократична република Конго) и макар от този момент да са били в безопасност животът на членовете на семействата им никога вече не бил като преди. Да бъдеш принуден да напуснеш дома си при ужасни обстоятелства е нещо, с което никой не трябва да се сблъсква. За бежанците борбата често не свършва, когато стигнат до друга страна. Страната, в която бягат, може да не е в състояние да им предложи много помощ. Освен това бежанците често се сблъскват с предразсъдъци и стигма в новите си домове.

Много страни приемат определен брой бежанци всяка година. Тези, които се съгласяват да предоставят на бежанците някои основни услуги. Тези услуги са определени от Конвенцията на ООН за статута на бежанците от 1951 г. и са актуализирани през 1967 г. В това споразумение нациите следват набор от правна защита за бежанците. Те също така защитават социалните права на бежанците и им осигуряват помощ за живот.

Все пак имаме и добри новини: повечето бежанци в крайна сметка се завръщат в родните си страни. Това се случва, когато условията, които са ги принудили да напуснат, са се променили. Но някои хора никога не могат да се върнат. Вместо това те трябва да търсят презаселване в нова страна. Те работят усилено, за да възстановят живота си и да станат членове на новите си общности. Днес има повече от 60 милиона разселени хора по света. Около 50 процента от тези хора са деца на възраст под 18 години. Какво можете да направите, за да помогнете на хората, на които се е наложило да напуснат домовете си? Говорете с приятел или член на семейството за това как вашата страна или общност подкрепят бежанците.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град