зоокът

Начало | зоокът | Топло е – не само за вас, но и за кучето ви, затова прочетете тези топсъвети как да го предпазите от жегата

Топло е – не само за вас, но и за кучето ви, затова прочетете тези топсъвети как да го предпазите от жегата

Мирела Любенова | 2022-08-06

Топло е – не само за вас, но и за кучето ви, затова прочетете тези топсъвети как да го предпазите от жегата

Изплезен докрай език и тежко дишане – това може и да изглежда забавно, но ако кучето ви го прави, означава, че му е доста топло и разчита на вас да го избавите от жегата. Само си представете колко топло му е с тази козина и без да може да си каже или да си купи един сладолед, за да се разхлади. Лятото определено предлага много възможности за игра с вашия четириног приятел от които той самият ще се развълнува и забавлява много заедно с вас, но докато играете е хубаво да се погрижите и да му бъде прохладно и приятно, а не да запомни това лято с лошо. За целта трябва да спазвате няколко прости неща, които може и да звучат очевидни, но знаем, че собствениците на лаещи животинки често сме склонни да забравяме. Затова нека заедно си ги припомним!

Никога не оставяйте кучето в колата

Няма значение дали е за две минути или за два часа – това е абсолютно вредно и забранено. Толкова е опасно, че даже в някои страни по света е забранено със закон и собствениците, пренебрегнали този съвет, подлежат на наказания. Може и да ви изглежда безопасно да оставите четириногия си приятел за няколко минути, все пак на вас нищо не би ви станало, нали? Помнете обаче, че кучетата имат по-различен организъм от човешкия и са много чувствителни на високи температури и затворени пространства. Затова най-добрият съвет е или да оставяте кучето си вкъщи, или да ходите само на такива места, където и то ще е добре дошло. Така например ако знаете, че ще пазарувате, по-добре е първо да отидете до магазина, а след това да го изведете!

Когато няма да сте цял ден у дома...

Понякога се случва, всъщност доста често, да изведете най-добрия си приятел сутрин и след това цял ден да не сте у дома и да го оставите сам. В това разбира се няма нищо нередно – всеки го прави. Но ако ще е през лятото не забравяйте да му оставите вода – даже двойна доза от това, което му оставяте обикновено. Ако се очаква да е наистина много топло е добра идея дори да поставите малко лед във водата, както в някоя от стаите до които кучето има достъп да пуснете един вентилатор или пък да направите стабилна сянка, за да може дори и сам той да преживее горещия ден.

Проверявайте настилката навън

Знаем, че това звучи малко странно, но се замислете... Вашето куче няма обувки, няма нищо, което да го защити от местата по които стъпва. Представете си, когато бяхте на море и пясъкът на плажа беше особено горещ – неприятно е да се стъпва по него с бос крак, нали? Е, същото си мисли и вашият приятел, така че когато сте на разходка и решите да минете през място с цимент или друга настилка различна от трева ви съветваме да пипнете леко и да усетите колко е горещо. Ако за ръката ви е горещо, то и за лапите на домашния ви любимец ще бъде същото, така че просто не минавайте оттам. Добър съвет е и винаги, когато можете да избирате да ходите по тревата, вместо по цимента. Кучето ви много ще хареса това!

Подстрижете кучето си

Ако вашето куче има дълга козина, то е хубаво да го подготвите за горещите дни, като го заведете да я подстрижат. Знаем, че без нея няма да е така пухкаво, но пък това ще му помогне да се охлажда по-добре. Разбира се не го подстригвайте сами, това е доста трудна задача – затова попитайте професионалист.

Следете за признаци на прегряване

Вашето куче не може да ви каже, когато не се чувства добре, така че го наблюдавайте, защото колкото и да се грижите за него, винаги може да получи топлинен удар. Това ще познаете по следните симптоми:

  • Тежко задъхване;
  • Отделяне на много лиги;
  • Проблем с дишането;
  • Ускорено сърцебиене;
  • Много тъмен или яркочервени венци и език;
  • Слабост;
  • Възбуда – най-вече изразяваща се в тичане в кръг непрекъснато.

Ако видите някой от тези признаци, веднага го закарайте до ветеринаря.

Рано сутрин и привечер са вашите съюзници

Ако искате да потичате и поиграете с вашия приятел – да гони пръчка, гълъби или просто да се радва на живота без жега, то най-добрите часове в които можете да го извеждате навън са между 6 и 10 и 18 и 21 часа.

Статията е написана със съдействието на д-р Ейми Хоферман!

Снимки: pixabay.com

Ако вие или ваш приятел имате куче, прочетете още:
Вкусни лакомства за щастливо куче
Плодовете, които са строго разрешени за вашето кучеКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град