покани

Начало | покани | Много деца ще се забавляват в София на Международния ден на водата – 22 март

Много деца ще се забавляват в София на Международния ден на водата – 22 март

Аз детето | 2009-03-20

На 22 март в цял свят се чества Международният ден на водата. София ще отбележи този ден с пищен градски празник в неделя – 22 март 2009 г. от 11 ч. пред Народния театър под патронажа на Столична община.

Празненството ще се провежда на открита сцена пред шадраваните и в Столичната градска галерия и ще е под надслов “Водите на София – уникалната столица”. Тържеството на открито с главен герой водата ще е прелюдия и е посветено на 130-годишнината от избирането на София за столица на България.

Празникът на водата ще има предимно детска насоченост и ще цели ангажиране на детското внимание, а оттам и на родителите, провокиране на любопитството, активизиране на естественото човешко чувство за загриженост към околната среда, и осъзнаването, че от нея изцяло зависи животът.

Основната програма предвижда участия на различни детски групи от училища и столични читалища като мажоретни състави, танцови и певчески формации, фокуси, ревю на детски облекла. Програмата ще се води от популярна водеща и дете. Тържеството ще приключи с демонстративна обиколка на мотори “Харли Дейвидсън”, от които ще се пуснат балони.

Алеите на градинката за един следобед ще се превърнат в платно за любителски произведения на младите художници, които с четка или тебешир ще се включат в конкурса за рисунка “Детето и Водата”. Всички участници ще си отидат от празника с награди – списания и лакомства.

В шатри на спонсорите, съорганизаторите и медийните партньори ще се провеждат разнообразни любознателни акции, свързани с водата въобще и минералните извори в частност.

Градската галерия от 12 до 14:30 ч. ще се превърне в киносалон, където ще се прожектират научнопопулярни филми за водата, разкриващи неподозираните й до сега възможности.

По време на празника ще се обяви старта на национален фотоконкурс “Аз обичам водата”, който ще продължи през цялото лято. Най-добрите фотографии в конкурса ще бъдат показани в изложба за деня на София – 17 септември. Ще бъдат обявени победителите от детския литературен конкурс “Водата и ние”, провеждащ се вече 4 години.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град