Инициативи

Начало | Инициативи | Млади еколози се застъпват за каварненските чешми

Млади еколози се застъпват за каварненските чешми

еколозите от клуб "Екопулс" при ОУ "Й.Йовков", Каварна | 2008-10-30

Еколозите от ОУ "Й.Йовков" изпратихме отворено писмо до г-н Чобанов председател на месният парламент!
От няколко години ние, еколозите от ОУ "Й.Йовков" гр.Каварна, полагаме усилия, за да поддържаме в приветлив вид чешмите в долината и край морето.
Почистваме ги и засаждаме цветя около тях. Много наши съграждани ни приветстват и заедно с нас се грижат за тази каварненска забележителност.
За жалост, наблюдаваме, че голяма част от чешмите са превърнати в автомивки и депа за битови отпадъци. Това отношение към тях определяме като вандалско. То влиза в грубо противоречие с добрите намерение и дела на наши предци, които са ги съградили за нас, техните потомци. При последния ни оглед с тревога установихме, че Сребърна чешма, с която е свързана една от най-хубавите каварненски легенди, е застрашена от разрушаване. Градежът на чешми повелява да сториш добро, като напоиш жадния, и е свързан със старата българска традиция да е в знак на благодарност към някого и за извършени добри дела или в памет на някого. Ние дълбоко уважаваме това дело на нашите предци, искаме да го съхраним и предадем на тези, които ще дойдат след нас.
За това отправяме призив към всички наши съграждани за добросъвестно отношение към каварненските чешми.
А към Вас, уважаеми г-н Председател, да бъдат взети мерки срещу рушителите на нашето минало.


Каварненските училища и детски градини с камери
Интервю с Бате Енчо

Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град