Инициативи

Начало | Инициативи | И Община Пловдив подкрепи инициативата “Децата безопасно в Интернет”

И Община Пловдив подкрепи инициативата “Децата безопасно в Интернет”

Аз детето | 2008-11-21

И Община Пловдив подкрепи инициативата “Децата безопасно в Интернет”

На 20 ноември 2008 г. в Пловдив се проведе кръгла маса по въпросите, свързани с безопасността на децата в интернет пространството. Дискусията е част от мащабната инициатива “Децата безопасно в Интернет”, която се провежда за втора поредна година. След първия регионален форум в Плевен инициативата продължи и в Пловдив. Кръглата маса се проведе под патронажа на Общината и бе открита от заместник-кмета на града Красимир Ангелов.

Кампанията “Децата безопасно в Интернет” е насочена към децата на възраст между 6 и 16 години и техните родители и има за цел да ги запознае с основните правила за безопасна работа и забавление в глобалната мрежа. Организатори на инициативата са Майкрософт България, детския портал Az-deteto.com и Евроком Кабел.

Заместник-кметът по социалните дейности Красимир Ангелов пое ангажимент плакатите на кампанията с 8-те правила за безопасно сърфиране в интернет да бъдат разпространени във всички пловдивски училища. Той обеща още препоръките да бъдат публикувани и в януарския брой на Социален бюлетин, който Общината издава и разпространява в Пловдив. Община Пловдив ще се включи и в Световната мрежа на общините – приятели на детето, каза още Ангелов, като така ще бъдат популяризирани и ценностите на кампанията.

Участниците в дискусията се обединиха около идеята да бъдат организирани обучения за родители за работа в интернет. Така ще се промени и мисленето на възрастните, че опасностите в интернет не могат да сполетят тяхното дете.

В кръглата маса участие взеха ученици от 6-ти клас на ОУ “Петър Берон”, представители на Националния Алианс за работа с доброволци, “Български център за джендър изследвания”, представители на Детските педагогически стаи и сектора за “Борба с организираната престъпност” към Областната дирекция на полицията – гр. Пловдив, Регионалния инспекторат по образование, учители по информатика от гр. Стамболийски и родители.

Като част от тазгодишната кампания организаторите обявиха и старта на конкурс на тема “Урок за родители”. В него могат да участват деца от цялата страна на възраст между 6 и 16 години, като изпращат предложения – какво трябва да правят родителите им, за да ги предпазват по-ефективно в глобалната мрежа. Най-добрите предложения ще бъдат издадени в специално разработен наръчник – “Урок за родители”, който ще бъде разпространяван в касите на Евроком Кабел в цялата страна.

Кампанията “Децата безопасно в Интернет” се осъществява със съдействието на Министерство на образованието и науката, Държавна агенция за закрила на детето, Държавна агенция за информационни технологии и съобщения и Обществен съвет за безопасен Интернет.



Коментари
1 коментар

Ники Грозданов, 6 г.,

Публикувано на 11.02.2009

яко е

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град