приказки от деца

Начало | приказки от деца | Мистър Фини и пчелите

Мистър Фини и пчелите

Геновева Димитрова | 2012-01-21

Първо си отвори едното око, после – другото. Мистър Фини се пробуждаше от дълбок сън. Размърда пръстите на краката си, широко се прозя три пъти и протегна перки. Точно в този момент долетя Розово Пиперче със своя Супербибип.
– Хайде, Фини, работа ни чака, трябва да отидем до Париж. На покрива на Парижката опера.
– Защо точно там? – недоумяваше Фини.
– От 25 години там се отглеждат пчели. Сега пчеличката Зу-Зу е със запушен нос и не може да усети аромата на цветята.
– Как пчела със запушен нос, нима това е възможно?
– Според изследване на университета във Вирджиния ароматните молекули, произвеждани от цветята, се свързват със замърсители от въздуха и вместо уханието да се носи надалеч от вятъра, цветният мирис търпи химическа промяна. Ако допреди 200 години той е можел да се усети от пчелите на разстояние 1000-1200 м, днес тази дистанция е само 200-300 .
– Как ще й помогнем? – попита мистър Фини.

Фини се качи на Финомобила. Розово пиперче на Супербибипа. Бързо потеглиха към Париж. На пчеличките, които виждат, че ги е подгонила настинката, се препоръчва да изплакнат носа си с меден разтвор, или също така, вечер преди лягане да си направят парна баня – пак с меден разтвор. Така не само ще се овлажни носът, горещият въздух убива вирусите и другите дразнители . На хората препоръчаха да спрат замърсяването, като използват повече енергия от слънце, вятър и вода. Затова как стана това ще се разбере в другата приказка.

Участва в конкурса "Приключенията на Мистър Фини"



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град