За родители

Начало | За родители | Лятна аптечка: задължителните лекарства, които да вземете, когато отивате на почивка с дете

Лятна аптечка: задължителните лекарства, които да вземете, когато отивате на почивка с дете

Аз детето | 2020-06-25

Лятна аптечка: задължителните лекарства, които да вземете, когато отивате на почивка с дете

Семейната почивка е истинско удоволствие и приятно приключение! Сигурни сме, че всеки родител очаква с нетърпение този момент и колкото и да му се струва, че е изморен и че точно сега иска да е на плажа с коктейл в ръка без да мисли дали детето е гладно, жадно, подходящо облечено и да го наблюдава, в момента в който види щастието, което струи от всяка фибра на тялото му – той също е щастлив. За да продължи обаче щастието да ви следва по време на цялата почивка и за да не се случват екстремни ситуации в които трябва да реагирате бързо и веднага и които засягат най-важното – здравето на детето, е хубаво наред с дрехите и играчките да подготвите в багажа и аптечка с най-необходимото. Тя разбира се не може да съдържа всички лекарства на света, но нещо за температура или алергия може да спаси не само цялата почивка, но и здравето на детето! Затова сега ви предлагаме списък с най-важните лекарства, които да подготвите в багажа си!

Температуропонижаващи

Температурата, независимо дали е породена от вирус, прегряване или инфекция, е една от най-честите причини за неразположението на децата. И макар че често ни изглежда безобидна – тя всъщност си е доста опасна ако не бъде свалена навреме. Затова никога не забравяйте да вземете медикаменти съдържащи парацетамол. Внимание – не забравяйте, че температурата все пак е защитна реакция на организма, понижавайте я с лекарства само когато тя е над 38°С, което пък от своя страна означава, че и един термометър никога няма да е излишен.

Против разстройство и повръщане

Един от най-честите проблеми, когато семейството тръгне на пътуване, при това не само при децата, са разстройството и повръщането. Смяната на климата, на режима, новата храна или пък „отпускането на края“, наред с вирусите – всичко това може да предизвика подобни нежелани реакции. Затова в чантата с багажа не забравяйте да сложите и пробиотик, препарат, съдържащ и дрожди Saccharomyces bоulardii (напр. Ентерол) и прахче Хидрасек.

При начални симптоми на грип и настинка

Горещи дни и хладни нощи, къпане в хладката вода на морето или пък вятър на плажа, срещата с много хора – всичко това може да причини настинка на детето и да развали цялата ви почивка. Затова е добре към всичко изброено досега да прибавите и някакво лекарство за настинка. В аптеките те са в изобилие, при това има и специални за деца с хубав вкус, като единственото, което трябва да следите е в медикамента да има и витамин C. Разбира се най-добре ще е да попитате фармацевта какво да ви препоръча – според възрастта на детето и неговите специфични нужди, като алергии например.

Остри инфекции на дихателните пътища и УНГ

Ако детето е с хрема, това изисква обилни и чести промивки на нослето с физиологичен разтвор. Той може да бъде под формата на стерилни малки пластмасови флакончета, назален спрей или мехлем за нос. Домашната аптечка трябва да включва билков препарат – сироп, капки или таблети за смучене, които да са подходящи едновременно за суха и влажна кашлица.

Лепенки, кислородна вода, риванол и малко бинт също са добра идея

Ожулванията, порязванията и всякакви подобни повърхностни рани са просто неизбежни при децата. Затова е задължително със себе си да носите подобни неща за първа помощ и да можете да реагирате веднага. Обикновено раните са безобидни, но една лека промивка и лепенка за рани определено би успокоила детето по-бързо, за да може игрите да продължат!

И още

Спрейове срещу комари, антисептичен гел, физиологичен разтвор и мокри кърпи също са идеалното допълнение, което няма да натежи, но пък е изключително полезно. Разбира се ако детето ви се нуждае и от специални лекарства, не забравяйте да вземете достатъчно количество.

Снимка: pexels.comКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град