новини детски

Начало | новини детски | МОН прави промени в наредбата за оценяване

МОН прави промени в наредбата за оценяване

Аз детето | 2023-07-26

МОН прави промени в наредбата за оценяване

МОН предвижда промени в наредбата за оценяване на учениците. Това заяви пред БНР Евгения Костадинова, директор на Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в МОН. Тя поясни, че наредбата е публикувана за обществено обсъждане, за да може промените да влязат в сила от началото на новата учебна година. По думите ѝ, целта е да има повече време за работа между учител и ученици, повече време за практическо прилагане и упражняване на това, което учениците учат.

Костадинова посочи, че се предвижда и промяна на минималния брой изпитвания за оформяне на срочна оценка, като те ще бъдат 2 или 3. Тя уточни, че това не означава, че учителят не може да направи изпитвания, които да надвишават минималния брой. Не просто оценката като цифрова оценка, а преценка на напредъка на ученика и посочване на онези негови страни, които все още не са усъвършенствани. По този начин и учител, и родител ще имат възможност да знаят върху какво трябва да работи ученикът.

Невинаги цифровата оценка е верният инструмент. Тя показва моментно състояние, докато формиращото оценяване показва напредъка. Това трябва да се случи в по-голяма степен, посочва Костадинова. Проектът за промени предвижда още да се въведат самостоятелни писмени задачи за домашна работа под формата на изследване на определен проблем, каза още тя.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град