новини детски

Начало | новини детски | Лъчезар Томов – най-младият златен медалист по математика в света!

Лъчезар Томов – най-младият златен медалист по математика в света!

Аз детето | 2019-04-15

Лъчезар Томов – най-младият златен медалист по математика в света!

6-годишният Лъчезар Томов от Бургас стана най-малкият златен медалист на Международната олимпиада по математика в Тайланд в конкуренцията на над 1500 участници от 21 държави. Това го направи и най-младият златен медалист по математика в света. Той е един от общо 32-мата млади математици от 10 български града, които представиха достойно страната ни в Тайланд и превърнаха участието си в истински фурор, като спечелиха 6 купи – 3 шампионски и 3 вицешампионски, и 32 медала, от които 22 златни, 7 сребърни и 3 бронзови.

Лъчезар Томов учи в предучилищна група в детска градина „Ханс Кристиян Андерсен“. Това е 10-тата престижна награда по математика, която печели до момента. Той бе и сред отличените от кмета Димитър Николов изявени бургаски деца на церемонията по награждаване на празника на Бургас Никулден. В Тайланд детето чудо пребори конкуренцията на 1500 участници от 21 държави. „Поздравявам те за отличното представяне на Международната олимпиада в Тайланд. Бургас се гордее с твоите успехи и медали. Математиката винаги е била един от най-силните посланици на нашата страна и града ни пред света. Талант, ученолюбие и старание като твоето, правят така, че името България да се чуе далеч зад граница“, сподели кметът Димитър Николов.

Лъчезар участва на наши и международни състезания по математика от една година. Вече има 14 спечелени медала. Детето чудо не ходи на уроци по математика. С него се занимават родителите му и дядо му, който не живее в Бургас. Освен да решава задачи Лъчезар обича и да играе, като всяко дете. Децата от детската градина посрещнаха златния медалист от Тайланд със специално изработени от тях картички, предаде Стиляна Георгиева от Bulgaria ON AIR.

Коментари
1 коментар

Маринет Дюпон Ченг, ,

Публикувано на 15.04.2019

Браво на Лъчезар . Истински гений.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град