новини детски

Начало | новини детски | До края на май всички училища ще имат Wi-Fi

До края на май всички училища ще имат Wi-Fi

Аз детето | 2019-04-10

До края на май всички училища ще имат Wi-Fi

До края на май може би всички училища ще имат Wi-Fi мрежи, които покриват цялата училищна територия, и защитена интернет среда, съобщи в Ловеч министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той участва в дискусия на тема „Образование“, част от Платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом“, съобщава БТА.

„Много са предизвикателствата пред нас като система, но две са основните – да обхванем, включим и приобщим всяко едно дете в системата и второ, да я модернизираме така, че да даде необходимите компетентности и шансове за пълноценен живот и трудова реализация“, каза просветният министър. По думите му предотвратяването на отпадането на децата е най-важната битка не само пред образователната система, но и пред държавата, и тя зависи най-вече от социално-икономическото развитие на страната.

Според Вълчев първоначалното записване на децата в училище е по-лесната част; по-трудни са ежедневните посещения; най-трудната е да са ефективно приобщени и да придобият знанията и уменията.

„Задължени сме да преструктурираме и приема, да насърчим професионалното образование. То задържа деца в страната и районите, помага на българския бизнес“, акцентира още образователният министър. Той посочи още, че развитието на държавата ще бъде спъвано именно от недостиг на подготвени кадри.

„Бюджетът никога не е достатъчен. Ние обаче казахме, че през този мандат най-важни са учителите. С 1,380 млрд. лв. ще бъдат повече средствата през 2021 г. спрямо 2017 г. за учителите“, съобщи Красимир Вълчев.

По думите му учителите са и ще бъдат най-важният фактор в образованието. „С тези 1,380 млрд. лв. можем да направим училищата най-красивите сгради не само в България, но и в света, но те ще бъдат само едни красиви домове. Те няма да бъдат училища, ако няма учители“, каза министърът.

Снимка на Gerd Altmann от PixabayКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град