малък готвач
Кюфтенцата на Карлсон
Астрид Линдгрен (1907-2002) е най-популярната детска писателка в света. Тя е автор на повече от сто книги - романи, сборници с приказки и разкази, много илюстровани книжки. Сред най-известните ѝ произведения са трите романа за Карлсон и Дребосъчето: "Карлсон, който живее на покрива" (1955), "Карлсон от покрива отново лети" (1962) и "Ето го пак Карлсон от покрива" (1968). Но няма дете по света, което да не знае това нали? Също всяко дете знае и че Карлсон е красив, умен, прилично дебел мъж в разцвета на силите си. Той живее в къщичка на покрива, скътана зад голям комин. При това умее да лети и то не със самолет, а със собствена перка на гърба. За Дребосъчето – чипоносо момченце на седем години, е истински късмет да има такъв необикновен приятел в игрите.
Карлсон може много да обича канелени кифлички, но кюфтенцата, които приготвя майката на Дребосъчето, се нареждат на първо място в класацията му за прекрасни ястия. И как би могло да е иначе, след като те "тъй възхитително миришеха, бяха тъй хубаво изпържени, зачервени - с една дума, бяха такива, каквито трябва да бъдат кюфтенцата от месо!".
След като разбрахме, че сте чели Карлсон, трябва да ви попитаме спомняте ли си момента, когато той строи кула украсена с кюфтенца? Астрид Линдгрен не е избрала кюфтенцата случайно. Те са едно от любимите ястия в Швеция. Могат да бъдат закупени във всеки магазин, но разбира се всички хора предпочитат да си ги направят сами и то по рецептата на Карлсон.
Сега ще ви я представим и ние. Много са вкусни, опитайте....
Но един съвет от нас – най-добре е при приготвянето да ви помага и възрастен. Така хем ще сте в безопасност, хем ще си организирате забавно готварско приключение с мама, баба, а защо не и с тате. :-)
И така за кюфтенцата ще ви трябват:
За кюфтенцата:
- 500 г кайма смес
- 130 мл мляко
- 1 яйце
- 2 филийки бял хляб
- 1 глава лук
- сол
- черен пипер
- зехтин
За соса:
- 1 супена лъжица брашно
- 1 чаша пилешки бульон
- 2 супени лъжици масло
- сол
- черен пипер
- 60 мл течна готварска сметана
За да е ясно ще напишем, коя стъпка е добре да направи възрастният ви асистент и коя вие.
1. Накъсайте хляба на парченца и го сложете в купа. В нея изсипете прясното мляко и го оставете така за пет минути.
2. Ако можете нарежете лука, ако не нека ви помогнат. Сложете него в друга купа и добавете там каймата и яйцето. Извадете хляба от млякото и добавете и него. Сложете щипка сол и черен пипер къ продуктите и омесете добре с ръце. Все едно месите тесто. Трябва каймата да стане мека и лесна са оформяне. Ако не е можете да добавите маалко прясно мляко.
3. Сложете я за пет минутки в хладилника.
4. Извадете сместа за кюфтенцата от хладилника и намокрете ръцете със студена вода. Сложете и една чинийка пред вас и с мокрите си ръце взимате малко от каймата и като игра с пластилин оформяте малки топчета колкото орех, които оставяте в чинийката. След като цялата смес е направена на кюфтенца отново ги приберете в хладилника за около 30 минути.
5. След като времето мине помолете възрастния да изпържи кюфтенцата в тиган със сгорещен зехтин.
Сосът също е по-добре да го направи помощника, а вие му давайте инструкции, това е по-важната работа. ;-)
6. След това не махайте тигана, в него можете да направите и соса: разтопете 2 супени лъжици масло и добавете брашното. Бъркайте докато брашното се запържи. След това на тънка струйка изсипете бульона и бъркайте постоянно, за да не се образуват бучки, поне в продължение на 3 минути. Оставете бульона да заври. Оставете го така да къкри поне още 5 минути. След това добавете малко сол, черен пипер и отново разбъркайте леко. Добавете и сметаната и отавете да се сгъсти. Добавете кюфтенцата при соса и оставете да ври още 5-7 минути на слаб огън.
След това свалете от котлона.
И кюфтенцата са готови.
За още по-вкусно можете да ги сервирате с малко картофено пюре и малка купичка със сладко от боровинки или други горски плодове, както правят в Швеция.