малък готвач

Начало | малък готвач | Печени яйца с шунка за вкусна закуска

Печени яйца с шунка за вкусна закуска

Аз детето | 2015-08-29

Печени яйца с шунка за вкусна закуска

Всички знаем, че закуската е най-важното ядене за деня. Никой не знае откъде точно го знае, но е факт. Никога не бива да пренебрегваме закуската и все пак често го правим – най-често, защото сутрин нямаме време да си приготвим нещо бързо и вкусно. Това обаче ще се промени с тази чудесна рецепта за печени яйца с шунка, тя е здравословна, лесна за приготвяне и много вкусна за прекрасна закуска, която ще ви държи сити дълго време. А и готвенето е забавно.

Само помолете и мама за помощ, но ако сте над 12 спокойно можете да я приготвите и сами.

Ще ви трябват (за четири порции):

  • силиконова форма за мъфини или еднократни хартиени формички
  • 2 големи парчета шунка
  • 8 листа спанак
  • 8 чери домата
  • 4 яйца
  • сирене, колкото ви харесва
  • сол
  • червен пипер


Следвайте инструкциите и ще стане лесно и вкусно:
1. Ако все още не можете да ползвате печката сами, помолете възрастен да я включи на 180 градуса да се загрее. А вие поставете формичките за мъфини в тава на масата. Нарежете или пък накъсайте с ръце листата спанак и шунката на парчета. Разбира се трябва преди това да сте измили спанака, ако пък не обичате спанак, можете да го пропуснете. Все пак ви съветваме да опитате, така е вкусно и е полезен.
2. Измийте чери доматите и ги сложете в купичка. Много добре ги намачкайте с ръце, така че да станат като на пюре и да пуснат сок.
3. Сложете по две супени лъжици домати и сок във всяка форма
4. Счупете яйцата в друга купа, ако случайно попаднат и черупки, не се притеснявайте на всеки се случва, ги извадете с лъжица. Но не наведнъж, а едно по едно. Чуквате едното яйце, слагате малко сол и червен пипер, леко разбърквате и внимателно го изсипвате при доматите във формичките. Така правите с всички яйца.
5. С ръце начупете сиренето и го сложете отгоре. Сложете толкова, колкото смятате, че ще е вкусно. След това ако не можете, помолете помощника да сложи тавата с формичките във фурната, за около 15-18 минути, докато най-вече яйцето се запече.
6. Извадете го от фурната – и готово. Ако са силиконови формички, извадете вкусните яйца в чиния, а ако са еднократни можете дори и така да ги сервирате.
По желание можете да го поръсите с малко магданоз и чубрица и да го сервирате с няколко препечени филийки намазани с малко масло.

Ето на това му казваме ние прекрасна закуска! Ммммм...

Опитайте още:
Закуска „Малиново вълшебство“
Омлет за вкусна семейна закуска
Закуски от целия свят



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град