Космос

Начало | Космос | Кой е открил планетата Уран?

Кой е открил планетата Уран?

Аз детето | 2011-06-30

Кой е открил планетата Уран?

Много дълго хората считали, че Слънчевата система се състои от седем планети: Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн. След Сатурн, обаче се оказало, че има още една планета. Това е Уран. Тя е открита от забележителния английски астроном Уилям Хершел (1738-1822). Той е ненадминат наблюдател на Космоса. Своите невероятни открития той направил с помощта на построен от него самия телескоп-рефлектор. В него не се използва вторично огледало, а обективът е наклонен по отношение на тръбата, поради което фокусирането става извън нея. Това дава по-ярки, но с по-малка контрастност образи. Огледалото на този телескоп било с диаметър 1,2 метра и било направено от сплав, която съдържала 75% мед и 25% калай, с дебелина 9 см и тежало почти един тон. А дизайнът на телескопа е впечатляващ: гигантска тръба с дължина от 12 м, която се крепяла с помощта на система от въжета и блокове.

Наблюдателят трябвало да се изкачи по стълба до горния край на тръбата и да стои на малка платформа, търпеливо ловейки слабите лъчи идващи от далечните краища на Вселената. Рефлекторът на Хершел бил построен на открито място, така че астрономът трябвало да се съобразява с капризите на времето. А също така, тези наблюдения били и доста трудни, защото в сравнение с днешните телескопи, неговият бил доста несъвършен. Въпреки това, той успял да направи велики открития!

Планетата Уран е открита през 1781 г. Наблюдавайки околностите до една от звездите от съзвездието Близнаци, Хершел видял непознато тяло. Това била нова, неизвестна дотогава планета. Тя била наречена Уран в чест на митичния бог на небето.

След това астрономът, през 1787 г., открил и първите два спътника на новата планета – наречени Оберон и Титания, както и тяхното обратно движение.

Откриването на планетата Уран е много важно. Открит е нов член на Слънчевата система, който не може да се види с просто око. Така Хершел удвоява размерите на Слънчевата система и открива нещо неподозирано дотогава, че след Сатурн има още планети. За откриването на Уран Хершел получава златен медал от Лондонското кралско дружество и става негов член. А малко след това, английският крал го назначава за придворен астроном. Но откритията на Хершел не свършват дотук. Той е открил и 806 двойни звезди и 2500 мъглявини, установява, че цялата Слънчева система се движи по посока на съзвездието Херкулес, измерва периода на околоосното въртене на пръстена на Сатурн, установява сезонните изменения на полярните шапки на Марс и още много други.

След смъртта на Уилям Хершел, синът му Джон изучава звездното небе в южното полукълбо и построява обсерватория в Южна Африка. Той открива множество неизвестни двойни звезди, звездни купове, мъглявини и по този начин продължава делото на баща си.

Прочетете още:
Кой е първият астроном?
Планета ли е Плутон?
В Космоса



Коментари
8 коментара

Никол Ваташка, 12 г.,

Публикувано на 01.07.2011

Аз в началото на годината писах проект за Уран и тази планета е много интересна.

Никол Ваташка, 12 г.,

Публикувано на 01.07.2011

Много интересно,това е любимата ми планета!

juja stoqnova, 15 г.,

Публикувано на 04.07.2011

i az obicham uran

... ..., ... г.,

Публикувано на 06.07.2011

Аз харесвам планетата Марс ! Дали има и статия за нея ако няма моля напишете ....

Никол Ваташка, 12 г.,

Публикувано на 08.07.2011

ДО РЕДАКЦИЯТА: На снимката към статия не е Уран,ами Сатурн.Моля ви оправете грешката,защото много деца могат да се объркат,а това не е хубаво. Иначе статията е хубава.

От редакцията: Уран е, и тя има пръстени.

Никол , ,

Публикувано на 10.07.2011

До Редакцията:Това не е Уран,на Уран пръстените са му вертикално разположени и цвета на планетата е синьо-зелен.Моля ви се оправете си грешката.

Валерия Димитрова, 10 г.,

Публикувано на 03.08.2011

Сър Уилям Хершел оповестява откритието на планетата на 13 март 1781, с което разширява границите на познатата Слънчева система за пръв път в модерната история. Това е първата открита планета с помощта на телескоп.

десислава иванова, 9 г.,

Публикувано на 19.01.2012

планета уран е много красива тя била открита през 1781година

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град