покани

Начало | покани | Коледни ателиета с много забавления и изненади ви очакват в Националния етнографски музей

Коледни ателиета с много забавления и изненади ви очакват в Националния етнографски музей

Аз детето | 2015-12-17

Коледни ателиета с много забавления и изненади ви очакват в  Националния етнографски музей

Събитието „Коледни ателиета 2015“ се организира за четвърта поредна година и, заедно със събитието „Великденски ателиета“, си поставя за цел да предава на най-малките членове на обществото ни живите български традиции и нематериално културно наследство на най-големите християнски празници Рождество Христово (Коледа) и Великден. На 19 и 20 декември от 10:30 до 16:30 ч. децата ще имат възможност да творят заедно с експерти на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН.

В събота (19 декември) от 10:30 ч. Коледните ателиета с песен и танц ще открият детски танцов състав „Бъдниче“ към Двореца на децата и Коледарската група при читалище „Светлина – Кремиковци 1906“ с представяне на обичая коледуване. Гостите ще бъдат приветствани и въведени в залите от директора на института доц. д-р Петко Христов, доц. д-р Анелия Касабова и координаторите на ателиетата.

Тази година ИЕФЕМ – БАН организира четири тематични творчески ателиета за Коледа, три от които са пряко свързани с българската фолклорна празнична традиция:

Ателие „Коледни обредни хлябове“
Координатор: д-р Иглика Мишкова
iglika.mishkova@iefem.bas.bg
0888 468 754

Ателие „Традиционни български сурвачки“
Координатор: д-р Елена Водинчар
elena.vodinchar@iefem.bas.bg
0879 409 310

Ателие „Уникални коледни картички“
Координатор: Димитър Василев
dimitar.vasilev@iefem.bas.bg
0883 308 748

Ателие „Коледарски песни и приказки“
Координатор: д-р Галина Минева-Луканова
galina.lukanova@iefem.bas.bg
0886 440 898

Ателиетата за обреден хляб, сурвачки и картички ще работят през цялото време, а ателието за коледарски песни и приказки ще има своя отделна програма: в събота от 12 и 15 ч.; в неделя от 11, 12, 14 и 15 ч.

С помощта и насоките на специалистите от ИЕФЕМ – БАН гостите на ателиетата сами изработват сурвачки, картички, хлебчета и гевречета, които остават за тях; научават се да пеят коледарски песни и да разказват български коледни приказки.

Допълнителна празнична тържественост и ентусиазъм за събитието придава изключителната атмосфера в сградата на бившия Княжески дворец. Националният етнографски музей е разположен в североизточния корпус на Двореца, реализиран от австрийския архитект Фридрих Грюнангер в периода 1894-1896 г., предвиден за апартаментите на голямата княжеска фамилия. Помещенията в тази част на Двореца включвали библиотека, учебни салони, стаи за игра и развлечения, трапезария и приемна, специален покрит вход за каляски, две зимни градини, стаи за гости, помещения за персонала и др. Част от уникалните интериорни прелести в Двореца са 35-те камини, изработени от различни цветове тоскански мрамор с различен дизайн, както и ефектът на „огледалните тунели“ от венецианско кристално стъкло.

Децата ще приготвят коледни обредни хлябове и сладки в помещението на царската трапезария, уникалните коледни картички в приемната на царица Йоана,а ще слушат и научават коледарски песни и наричания в любимата стая на княз Борис III; ще могат да си направят автентични български сурвачки в кабинета на Фердинанд.

Общуването и съвместното творчество се реализира от експерти на ИЕФЕМ – БАН по атрактивен, интерактивен и забавен за децата начин. Творческите ателиета в Националния етнографски музей представляват уникална и идентична българска алтернатива на силния и всестранен натиск върху децата от съвременните форми на масова култура.

Ателиетата са част от концепцията на НЕМ за образование в музея и имат задачите да развиват и поддържат у децата усещането за принадлежност към народните ни обичаи и култура; да развиват въображението и способностите им, така че да изпитат те удоволствие от самостоятелно постигнати от тях добри резултати. По време на ателиетата малките гости на музея имат възможността да почерпят вдъхновение за своите коледни произведения и от удивителните експонати, включени в трите изложби в залите на НЕМ: „Магия от Тракия“, „От киноцентъра до музейната витрина“ и „Дар – власт – политика“.

Началният час на ателиетата и в двата дни е 10:30, а крайният – 16:30 ч. Входът за деца и ученици е свободен. Родителите и всички останали посетители заплащат редовната такса за билет от 5 лв за възрастни и 2 лв за студенти и пенсионери, като цената включва достъп до трите изложби в музея. Залите на ателиетата ще бъдат отоплени. Домакините от ИЕФЕМ – БАН обръщат внимание на родителите на деца до 7 години да не ги оставят без надзор по време на събитието.

Заявки за групови посещения се приемат на тел.: 0886 101 337 – д-р Ангел Ангелов.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град