покани

Начало | покани | „Мартеници“ – изложба базар с ателие в Националния етнографски музей

„Мартеници“ – изложба базар с ателие в Националния етнографски музей

Аз детето | 2016-02-15

„Мартеници“ – изложба базар с ателие  в Националния етнографски музей

С над 10-годишна традиция, изложбата базар „Мартеници“ отново кани своите малки и големи почитатели да купят и да изработят мартеници за любимите си хора, за животните, дома. Изложбата се организира от Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – София и ИЕФЕМ – БАН, и ще продължи от 13 февруари до 8 март в Националния етнографски музей.

Екипът от етнографи и майсторки – Николина Нейкова, Светлозара Станева, Величка Георгиева, Елизабет Иванова, Елена Бутакова, Надежда Генчева и Златка Асенова, изработват традиционните български мартеници предимно от естествени материали: вълна, вълнена прежда и памук. Те могат да предложат на посетителите над 300 различни вида мартеници, както и да им помогнат да си ги направят сами, напълно безплатно.

През целия период ателието е отворено за обучение на групи деца и ученици. Майсторките от Задругата ще разказват за символиката на мартеницата и ще показват на гостите как да изработват сами мартеници за закачане на дрехите, на стената вкъщи, гривни, гердани, и дори за домашните любимци.

Заповядайте!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град