игри за навън

Начало | игри за навън | Изстрелвачка на топчета си направи и хиляди игри си измисли

Изстрелвачка на топчета си направи и хиляди игри си измисли

Мирела Любенова | 2018-09-03

Изстрелвачка на топчета си направи и хиляди игри си измисли

Изстрелвачка на топчета няма да намерите в никой магазин с излъскани витрини и подредени изкушаващи играчки. Или поне не такава, каквато ние имаме предвид. Може би ще ви е трудно да повярвате, защото тя няма да е шарена, нито голяма, нито от много специални материали, но нашата играчка може да бие всяка по интересност. Нея можете да си направите от пластмасово шише и ластичета и тя по нищо не отстъпва на която и да е купешка играчка. Даже точно обратното – по-забавна е от всички и с нея можете да си измислите хиляди игри. Така че ако още не сте готови да се отдадете на учене и да оставите забавленията за следващото безгрижно лято или почивни дни – опитайте да си я направите още сега – фасулска работа. Даваме ви не повече от 5 минути, а забавленията ще са безкрай! Да започваме вече, какво ще кажете?

За една изстрелвачка ще ви трябват пластмасова бутилка (най-добре от 500 мл), 2 гумени ластичета, едно дървено топче или по-голямо мънисто, малко здрав конец и естествено топчета за изстрелване. Те може да са подскачащи, такива за тенис на маса или дори направени от пластилин или хартия, но нека са с големината на орех!

Забавната играчка можете да си направите като първо изрежете дъното на бутилката или по-скоро направо цялата ѝ долна половина. Това е малко трудна задача, защото се изисква внимание и малко сила. Така че по-малките от вас могат да помолят някой от семейството за помощ. Той или тя ще го направи бързо, така няма да им отнеме много време. След това с помощта на ножицата, игла или просто химикалка пробийте 4 малки дупки от всяка страна в долната част на бутилката. Тук също можете да помолите за малко асистенция, ако не сте сигурни, че ще се справите.

След това просто промушете единия ластик през дупката от едната страна и срещуположната от другата. Това направете и с втория ластик – накрая трябва да получите хикс по средата на бутилката. Ето така:

Сега остават още няколко неща. Първо пробийте малка дупка и на капачката на шишето. Това също е малко по-деликатна задача, затова бъдете внимателни. После промушете през дупката конец, така че той да минава през цялото.... да де, през половината вече шише и да стига до ластиците. На мястото където те образуват хикс завържете конеца на здрав възел. От другата страна промушете през дупката на капачката така че конецът да виси доста от нея. Поне 4 пръста. За края му здраво завържете голямо дървено топче или мънисто. Готови сте!

За да изстрелвате топчета – просто внимателно ги поставяте от долната страна, така че да са допрени на ластиците, след това издърпвате преждата и пускате. Не се съмняваме, че ще работи! Страхотно е, нали? Колкото до игрите: всичко зависи от вас. Ние ще ви дадем само няколко бързи идеи.

Можете да се опитате да изстрелвате топчето на различни разстояния като опъвате повече или по-малко. Можете да си направите няколко такива и да се състезавате с приятели кой ще накара топчето да отиде по-далече. Можете да си го подавате с една или две изстрелвачки. Можете да използвате подскачащи топчета, които ще скачат навсякъде и да проверите кой по-бързо ще ги хване.

Можете и още куп неща, които не се съмняваме ще измислите сами. Само опитайте!

Снимки: Sarah Dees

Знаете ли, че от подръчни материали можете да си направите и още интересни нещица, като:
От пластмасова кутия в стилна значка!
С конец, малко памук и симпатични гъсенички настава истинска забава
Състезателни колички от хартияКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град