сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | С конец, малко памук и симпатични гъсенички настава истинска забава

С конец, малко памук и симпатични гъсенички настава истинска забава

Аз детето | 2018-06-28

С конец, малко памук и симпатични гъсенички настава истинска забава

Готови ли сте за едно истинско творческо приключение и забавление! Тогава сега е време да ви представим нашите много сладки гъсенички, които освен симпатични могат и да се движат. С тях можете да играете, да си направите куклен театър и дори състезание. Само ви трябва и малко въображение и желание да творите нещо! Навън така и така вали, защо не се опитате да направите нещо лесно и забавно у дома, а и кой знае, като нищо с тези симпатични гъсенички ще прогоните и дъжда. Така че хайде да творим и да се забавляваме!

За една гъсеничка ще са ви необходими:

  • памук
  • 3 купички
  • темперна боя, боя за храна или водни боички
  • клечка от сладолед
  • конец
  • игла
  • ножица
  • лист хартия, старо списание или вестник

Прави се приятно и интересно, какъвто ще е и самият резултат от труда ви след това! Само следвайте стъпките!

#1 Накъсайте памука и го направете на топчета с големината на лешник. Топчетата се оформят почти като пластилин, само трябва малко повече натискане. Но ако не ви се получават съвсем можете да намажете памука и с малко лепило и да го оформите, само внимавайте с ръцете си, измийте ги веднага след това. Една от тези гъсенички се получава най-добре с 13 топчета, така че направете точно толкова.

#2 Сега следва да я оцветите. Можете разбира се да я оставите и бяла, но оцветена е по-забавно. Тук също имате избор – можете да направите гъсеничката с един цвят, с два, с три или пък с нюанси на един и същ. Ние избрахме последното, защото ни се видя най-интересно. За тази цел взехме три купички и ги напълнихме до половината с вода. О, преди това обаче под тях сложихме стари вестници, за да не изцапаме масата с боя. Случвало се е преди и повярвайте – чистенето не е никак забавно. След което в едната купичка сипахме много темперна боя, в другата по-малко от същия цвят, а в третата – най-малко. Така получихме много тъмнозелено, средно и много светлозелено. Вие обаче можете да използвате и боя за храна или водни боички. С тях става почти по същия начин. След това оцветихме топчетата памук, като ги потапяме с лъжица, оставяме ги за около 5 минути и ги вадим върху вестника, за да изсъхнат. Направих ме го така че да можем да редуваме цветовете при изработката на самата гъсеничка. Оставихме така оцветените топчета да изсъхнат за около 20 минути.

#3 Най-интересната част – направата на гъсеничката започвате като откъсвате дълъг конец, който прегъвате на две равни части и след това завързвате двата края на възел. Все едно ще шиете нещо. По-малките от вас могат да помолят някой за помощ, защото да се убодеш на игла не е толкова страшно, но е доста неприятно. След това просто го вденете в игла и отново завържете на възел на края. После започвате да редите гъсеничката! Нанизвате топче памук върху иглата и го дърпате надолу така че да стигне до края на завързания конец. Така правите с всичките 13 топчета. Ако сте ги оцветили с нюанси като нас най-лесно и хубаво ще е да редувате цветовете. Но пак казваме – това ще ви е вашата гъсеничка, така че ако имате по-добра идея, направете я така. Важното тук е да остане голяма част от конеца, така че ако ви се струва прекалено къс го сменете преди да е станало късно. Редете топчетата плътно едно до друго и след като приключите отново вържете възел, за да не мърдат.

#4 На последното топче нарисувайте очи с боя, флумастер, залепете такива направени от хартия или пък готови купени от творческа книжарница, ако имате.

#5 Остава да накарате гъсеничката да се движи. За целта завържете останалата част от конеца за единия край на клечка от сладолед. Ако конецът остава прекалено дълъг просто изрежете излишното. После отрежете още един конец с горе-долу същата дължина. Единия край завържете за гъсеничката от другата страна на първия и след това отново вържете за другия край на клечката за сладолед.

Това е! Сега хванете клечката по средата и с помощта на пръстите я движете нагоре-надолу – виждате ли гъсеничката пълзи. Колко готино е това! Така можете да си направите колкото искате и повярвайте – стават по-бързо отколкото звучи, особено след като вече сте направили една!

По идея от „Low-Mess Crafts“ от Debbie Chapman



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град