зоокът

Начало | зоокът | Историческо: за първи път панда албинос бе забелязана в Китай

Историческо: за първи път панда албинос бе забелязана в Китай

Аз детето | 2019-05-28

Историческо: за първи път панда албинос бе забелязана в Китай

Пандите са любими животни на всеки един от нас – в това не се съмняваме. Повечето от нас не са ги виждали на живо, но това не пречи да ги обичаме. Те са пухкави, те са сладки, те са забавни и правят куп бели и лудории – точно като вас самите, нали? И с тези техни красиви козинки оцветени в черно и бяло. Истинска красота! Но невинаги е точно така... Не, не ни разбрахте правилно. Пандите винаги са били и ще си останат най-сладките животни на планетата Земя, но понякога не са черно-бели, а само бели. Всъщност това го разбрахме съвсем наскоро, както и целият свят. Ако все още се чудите какво точно се случва...

Уникална бяла панда е заснета с камера в природен резерват в Китай, което показва, че албинизмът съществува сред дивите представители на този животински вид в региона. Изключително чисто бяло животно с червени очи е снимано по време на преход през гора в югозападната провинция Сечуан през април. „Пандата е албинос на възраст между 1 и 2 години“, коментира специалистът по мечки от Пекинския университет Ли Шън, без да даде повече подробности. Такива засега не съобщават и от природния резерват Волонг, където животното е било заснето.

Над 80% от дивите панди в света живеят именно в Сечуан, а останалите в други две провинции – Шанси и Гансу. Само от ноември миналата година обаче в плен са били уловени около 548 гигантски панди, като по последни данни броят на живеещите сред природата екземпляри е намалял до по-малко от 2000. През 2018 г. Китай обяви, че планира създаване на бастион за гигантските панди, който ще е три пъти по-голям от Националния парк „Йелоустоун“ в САЩ. Целта е да бъдат свързани съществуващите диви популации и да се насърчи размножаването им, тъй като този вид е известен със своето бавно възпроизвеждане. Най-малко 10 млрд. юана (1,45 млрд. долара) са били предвидени за въпросния парк, който ще се казва „Гигантска панда“.

Прочетете и още някои интересни неща за сладките животинки:
Пандите не са тромави – вижте този атлетичен симпатяга
Пандите – най-големите беладжии
Снежен човек и панда, каква сладурска комбинация!
Сян Сян – бебето панда, което превзе света



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град