зоокът

Начало | зоокът | Деца от Търговище спасиха рядко срещан вид сова

Деца от Търговище спасиха рядко срещан вид сова

Аз детето | 2019-06-14

Деца от Търговище спасиха рядко срещан вид сова

Представете си: тече обикновен час по изобразително изкуство за 6-ти клас от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ от Търговище заедно с преподавателката Силвия Малинова. Всичко върви спокойно и нормално, докато отвън през прозореца не се чува силно тупване. Това е доста необичаен звук и децата няма как да не искат да погледнат какво се е случило. И добре че са го направили. Оказва се, че птица е паднала на покрива на училищния стол, пишат от dariknews.bg, а след това и на перваза на прозореца на класната стая в която са били учениците в този момент.

Разбира се, кой би оставил ранена и зашеметена птица без да ѝ помогне? Не и учениците от 6-ти клас. Те веднага внимателно я взели и прибрали в кашонче, а след това я занесли в най-близката ветеринарна клиника. Представете си каква била изненадата на учениците и тяхната учителка, когато ветеринарят им съобщил, че това всъщност е бебе Евразийски чухал, по-известен като малка ушата сова. Макар че птицата не е обявена за застрашен вид в световен мащаб, у нас тя се среща доста рядко. Още по-рядко може да бъде и видяна, защото има маскировъчна окраска, която умело прикрива животинчето от всеки поглед. Широко разпространен в Централна, Източна и Южна Европа, Северна Африка, Мала Азия, Иран, Казахстан и Русия. Зимува в Африка на територията от Сенегал и Судан до Уганда и Кения и в югозападната част на Арабския полуостров. В България се среща до около 1400 метра надморска височина, според специалистите все по-рядко.

След като учениците разбрали каква е работата и че това е граблива птица, която не може да живее в затворена среда заедно с ветеринарния лекар веднага се свързали с природозащитна организация и по-късно днес новоизлюпеното птиче ще бъде транспортирано до София, където за него ще се грижат от екипа на фондация „Дивите животни“.

Снимка: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град