зоокът

Начало | зоокът | Надникнете на живо в дивия свят на египетските лешояди

Надникнете на живо в дивия свят на египетските лешояди

Аз детето | 2019-05-08

Надникнете на живо в дивия свят на египетските лешояди

Нова камера предава директно от дивото гнездо на известната двойка египетски лешояди от Провадия. Предишната камера, която шест години показваше живота на световно застрашените птици, бе заменена с нова заради технически проблеми. През март екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) се спусна в гнездовата ниша и монтира новата HD камера, като я замаскира с камъчета от скалите, за да не смущава нейните обитатели. И двете птици се завърнаха успешно от местата си за зимуване в Африка в началото на април и в момента двойката вече мъти. Към края на май всеки може да стане свидетел на излюпването на малките и на всеотдайната грижа на родителите за тях.

Технологии като камерата, дават ценна информация за поведението на вида и хранителните му навици, необходима при определянето и прилагането на подходящите преки природозащитни мерки като подхранването и дава повече информация за екологията и биологията на египетския лешояд. Наблюдателите вече са станали свидетели на строежа на гнездото, снасянето на яйцата, излюпването на малките и грижите, които родителите полагат за тях.

Не на последно място, камерата за наблюдение на живо свързва хората с тайния живот на птиците, провокира интерес и съпричастност към световно застрашения вид – един от най-ключовите фактори за неговото опазване.

Специализираната камера за наблюдение на живо на диво гнездо на египетски лешояди е единствената в света и може да се наблюдава в YouTube профила на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“, а на сайта www.LifeNeophron.eu има пряк ефир на още две камери – от адаптационната волиера за освобождаване в дивата природа на египетски лешояди, отгледани на затворено, и от двойката в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани, която също в момента мъти.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град