зоокът

Начало | зоокът | Тези животни са напълно прозрачни и наистина съществуват

Тези животни са напълно прозрачни и наистина съществуват

Аз детето | 2019-06-20

Тези животни са напълно прозрачни и наистина съществуват

Вижте тези животни, въпреки че ще трябва да се вгледате внимателно. Защо? Защото са невидими! Ами добре, може би не, но те са прозрачни. Искате ли да знаете защо много от представените по-долу животни са морски обитатели? Отговорът е в еволюцията и оцеляването. Както посочва д-р Сонке Джионсън от „Scientific American“, „почти всички животни, които не са защитени от зъби, токсини, скорост или малък размер имат някаква степен на невидимост.“

Стъклената пеперуда

Greta oto (стъклена пеперуда) на практика има прозрачни крила. Това е резултат от комбинацията от три свойства: първо, от ниската абсорбция на видимата светлина от материала, съставляващ крилата, второ, от ниското разсейване на светлината, минаваща през крилата и накрая, от ниското отражение на светлината, която пада върху повърхността на крилата. Такива пеперуди могат да бъдат намерени най-вече от Централна до Южна Америка и Чили. Те могат да мигрират на големи разстояния.

Ancistrocheirus lesueuri – вид калмар

Тялото на този калмар е цялото прозрачно и ако не бяха точките по него щеше да е на практика невидим. Този вид морско животно може да бъде открито в тропическите и субтропическите части на океаните, често на дълбочина между 200-1000 метра.

Juvenile Surgeonfish – прозрачна риба

Тази риба се среща най-вече в Нова Зеландия и вярвате или не е от същия вид и семейство от което е и Дори (от филмчето „Търсенето на Немо“). Както виждате тя е абсолютно прозрачна и си е цяло чудо. На размери може да достигне най-много до 30 сантиметра и в интерес на истината става все по-популярен домашен любимец.

Pharaoh Ants – вид мравки

Monomorium pharaonis са малки (2 мм) жълти или светлокафяви, почти прозрачни мравки, известни с това, че са голям вредител на вътрешните помещения, особено в болниците. Тези необичайни животни, чийто произход е неизвестен, вече могат да бъдат намерени във всяка област на света, включително Европа, Северна и Южна Америка, Австралия и Югоизточна Азия. Най-впечатляващото при тях е, че коремчетата и долната част на тялото добиват цвета на храната, която са яли.

Tortoise Shell Beetle – бръмбар

Този вид бръмбар не е напълно прозрачен, но има части от тялото си, които са почти невидими. Целта на прозрачната външна обвивка е да заблуди потенциалните хищници, тъй като разкрива маркировки на гърба, които действат като предупреждение. Тези животинки идват в много различни разновидности, а цветовете под техните прозрачни черупки може да бъде различен и красив.

Macropinna Microstoma

Macropinna microstoma е единственият вид риба в рода Macropinna, принадлежащ към Opisthoproctidae. Рибата е интересна заради необичайната си прозрачна, изпълнена с течност глава, през която се виждат целите очи. M. microstoma е известна на науката от 1939 г., но не е била снимана жива до 2004 г.

Европейска змиорка

Европейските змиорки променят цвета си няколко пъти през живота си. Те първо са изцяло прозрачни, преди да станат кафяво-жълти по страните и корема. След 5–20 години в пресни или солени води, змиорките стават полово зрели, очите им стават по-големи, телата им стават сребърни, а коремчетата – бели. На този етап змиорките са известни като „сребърни змиорки“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град