новини детски

Начало | новини детски | Инициативата "Забавното лятно четене" за 2012 година започва официално от днес

Инициативата "Забавното лятно четене" за 2012 година започва официално от днес

Ивет Лолова | 2012-06-05

Инициативата "Забавното лятно четене" за 2012 година започва официално от днес

За втора поредна година започна инициативата „Забавното лятно четене“, организирана от детския интернет портал Az-deteto.bg и Столична библиотека. Целта на кампанията е да насърчи децата да четат още повече, като същевременно работи за изграждане на нов модел на четенето в днешното технологично време – всяка прочетена книга да бъде записана в онлайн читателския дневник на кампанията.

"Забавното лятно четене" и тази година се случва под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Специални гости на откриването на тазгодишната кампания бяха г-жа Маргарита Попова – вицепрезидент на България, г-жа Пенка Иванова, директор в дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието“ към Министерство на образованието, младежта и науката, г-жа Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители.

Към инициативата това лято като посланици се включват Ивайло Захариев и Стефка Янорова – известни български актьори и Маги Благоева – детски автор.

Важни участници в събитието бяха учениците от 6 ОУ и от Увекинд. Томи от „Увекинд“ показа как се попълва онлайн читателския дневник.

Кампанията беше открита от директора на Столична библиотека Михаил Белчев, който още веднъж отбеляза колко е важно децата да открият радостта от четенето и да го правят с удоволствие, като не забравят, че библиотеките са техни верни приятели в избора на хубавата книга.

Вицепрезидентът на България г-жа Маргарита Попова в своето обръщение отбеляза: „Мили деца, светът навън е толкова хубав, но не можете да му се насладите само, ако гледате телевизия. Този свят може да се открие, да стане ваш и да станете богати с него, само ако много, много четете.“

Янка Такева каза, че нейната любима книга е „Ян Бибиян на луната“ и допълни, че от няколко години Синдикатът на българските учители работи в посока на събуждане интереса към българската книга, да се провокира интересът на родителите, учителите и децата, да възпитаваме любов към четенето. „Любовта към книгата се възпитава и започва в семейството. Ние, възрастните, години наред работим, за да отворим онзи голям свят на книгата към душите на вас, малките читатели.“ – завърши тя.

Приветствие поднесе г-. жа Пенка Иванова от името на министър Сергей Игнатов: „Темата на днешната кампания е чудесно послание за ваканционното лято на децата. Четенето е част от вашите летни забавления. Чудесна е идеята всички ние, заедно, да увлечем децата в една игра, в която книгата е начин и средство за изявяване на себе си, да ги стимулираме повече, както и да бъдат спечелени и други деца за удоволствието от приятелството с книгата.“

Любимата книга на Маги Благоева е „Пипи Дългото Чорапче“. „Четенето на книги за мен винаги е било естествен процес – разказа тя. – Също като храненето и дишането. Наистина е клише изразът „Четенето обогатява“, но е вярно. Четенето е единственият начин, по който всеки човек може да опознае света – видим и невидим и да преживее чуждия опит чрез книгата.“

Актрисата Стефка Янорова каза: „Обичам мириса на книгите в библиотеката. Обичам да чета, няма по-голямо богатство от четенето, но четенето е и забавно. Нямам намерение да размахвам пръст и назидателно да ви казвам: „Четете! Само ще ви издам, че много обичам приказки, но най-любими са ми приказките на Оскар Уайлд.“

Актьорът Ивайло Захариев сподели: „Любимата ми книга е „Братята с лъвски сърца“. Като дете бързах да се прибера вкъщи, за да започна да чета книгите, които най-добрият ми приятел ми беше препоръчал. Книгите ми дадоха въображение, което нямаше от къде другаде да го получа.“ Според Ивайло няма битка между телевизията и книгите, защото двете се допълват и едното няма да измести другото.

След официалната част г-жа Маргарита Попова събра децата около себе си и им прочете откъс от разказа „Косачи“ на Елин Пелин.

Посланиците на „Забавното лятно четене“ 2012 си поговориха с децата за любимите си детски книги и автори, след което търпеливо дадоха автографи на всичките си почитатели. Десетки снимки запечатаха емоционалната среща.

Кампанията „Забавното лятно четене“ 2012 е с национално покритие и ще протече по време на лятната ваканция на учениците.

Инициативата на Az-deteto.bg за четене през лятото печели все по-голяма подкрепа. Нейни партньори са Пенсионно осигурителна компания „Доверие“, МТЕЛ, издателствата за детска литература „Кибеа“,„ Инфодар“, „Сиела“, „Ентусиаст“ и „Кръгозор“, община Стара Загора и община Бургас.

Още снимки можете да видите тук.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град