История

Начало | История | Хайде на историческо пътешествие с капитан Кук

Хайде на историческо пътешествие с капитан Кук

Аз детето | 2018-06-05

Хайде на историческо пътешествие с капитан Кук

Всички на борда! Днес ще се върнем назад във времето или по-точно в момента, когато капитан Кук отплава от Сидни Харбър и така променя не само курса на историята на Австралия, но и на целия свят. Някога мислили ли сте какво би било ако сте смел изследовател през 18 век! Сега ще получите отговор на този въпрос. Последвайте ни из вълнуващите дебри на историята и се запознайте с един от най-известните авантюристи в Европа – капитан Джеймс Кук!

Кой е капитан Кук и как е станал изследовател?

Джеймс Кук е бил само на 18 години, когато е започнал да чиракува на кораби от британската търговска флота. Само 5 години след като започнал той вече бил капитан на собствен кораб, а първото си пътуване като такъв е направил за Канада, като част от службата му в търговската флота. Освен това Кук е имал огромен интерес към математиката, географията и астрономията и във всяка свободна минута е чел книги свързани с тези теми. Това му се отплатило почти веднага! Неговите умения и познания за астрономията са забелязани от Кралския флот и той е назначен за лидер на астрономическа експедиция, организирана от Британското кралско научно дружество. Преди да замине на първото подобно пътуване той дори бил повишен в лейтенант.

С какво е известен капитан Кук?

Капитан Кук е смятан за един от най-големите навигатори и изследователи на всички времена и дори преди смъртта му вече е бил смятан за британски национален герой и икона. Той първи успява да направи карта на източния бряг на Австралия. Той за първи път посещава Нова Зеландия и определя, че е остров. Опровергава тезата, че Нова Зеландия е северният край на Южния материк и предполага, че този континент се намира в непосредствена близост до Южния полюс и е покрит с лед. За първи път той и екипажът му картографират Океания и островите в южния Атлантик и изучават географията, флората и фауната на тези далечни и непознати дотогава земи.

Капитан Кук е направил три невероятни пътувания, а също е изпълнил и една тайна мисия! Нека да разгледаме трите му пътувания...

Първа околосветска експедиция (1768 – 1771)

Когато Джеймс Кук отплава за Тихия океан на кораба си „Индевър“, той веднага се насочва към тези части от света, които са малко известни и неизследвани. Чудите се защо ли? Една от причините е феномен наречен „Пасаж на Венера“. През 1769 астрономи от цял свят очаквали преминаването на Венера между Слънцето и Земята и английското правителство натоварило капитан Кук със задачата да наблюдава явлението от Пасифика. Това е първото пътешествие на Джеймс Кук по море. Неговата мисия е да извърши астрономически наблюдения и да открие т. нар. Южна земя – континент, за който се предполагало, че съществува в южното полукълбо. След като на остров Таити експедицията наблюдава преминаването на Венера между Слънцето и Земята, експедицията достига до Нова Зеландия. Кук решава, че това е южният континент, но след като го обикаля, установява, че това са два големи острова, отделени от проток.

Втора околосветска експедиция (1772-1775)

По време на втората си експедиция (1772-1775) Кук е начело на корабите „Резолюшън“ и „Адвенчър“. Той пръв в историята прекосява Южната полярна окръжност и то няколко пъти, но се натъква на айсберги и ледени плочи. Той решава, че на Южния полюс няма земя. Плавайки през Тихия океан, Джеймс Кук става първият европеец, открил и посетил множество атоли, острови и островни групи, сред които и Нова Каледония. През 1774 г. открива атола Ниуе. Изминавайки над 96 000 км, Кук прави първото околосветско пътешествие от изток на запад.

Трета и последна околосветска експедиция (1776-1780)

По време на третата си експедиция през 1776 г. Кук заминава с два кораба – „Резолюшън“ и „Дискавъри“, за да търси Северозападен морски път към Тихи океан. Изследователят потегля на север и открива Хавайските острови. Джеймс Кук е един от малкото хора, достигнали ледените шапки на Антарктида на юг и на Арктика на север. Екипажът продължава покрай бреговете на Америка и през Беринговия проток навлиза в Северния ледовит океан, но ледовете принуждават експедицията да се върне. Корабите отново спират на Хаваите, но между моряците и туземците възниква стълкновение, при което Джеймс Кук е убит – на 14 февруари 1779 г.

Безспорно Джеймс Кук е една от най-известните личности в историята на географските открития и изследвания, човек на века на Просвещението. По време на трите си околосветски плавания той е антарктически и арктически мореплавател и изследовател на Тихия океан и едновременно с това проправя пътя на английската търговия и колонизация. Не могат да му се отрекат упоритостта, интелигентността, любознателността и други ценни човешки качества, както и заслугите му за научното опознаване на Земята. На името на Кук са наречени повече от 20 географски обекта.

Снимки: natgeokids.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град