История

Начало | История | Прочетете, ако смеете: 5 страшнички легенди от гръцката митология

Прочетете, ако смеете: 5 страшнички легенди от гръцката митология

Аз детето | 2018-08-02

Прочетете, ако смеете: 5 страшнички легенди от гръцката митология

Изпълнена със силни герои, могъщи богове, битки и страшни чудовища – такава е гръцката митология. Не се съмняваме, че сте чували за нея, а по-големите от вас са учили нещичко даже и в часа по литература. Създадени преди хиляди години, гръцките митове са епични истории за гръцки богове, предавани през поколения. Те често показват героични битки и ужасни същества и ни учат за значението на смелостта, интелигентността и правилното и неправилното. Те показвали на древните гърци, че дори боговете, както и смъртните, могат да бъдат наказвани или възнаградени за действията си. Подробности за древните легенди са открити във всичко – от керамика през храмове до каменни статуи! Гръцките митове са огромна част от религията в Древна Гърция и предлагат поглед към живота на древните хора. Вижте пет от тези завладяващи гръцки митове по-надолу и се запознайте с дишащи огън зверове и героите, които ги победили!

Обзалагаме се, че сте чували за някои от известните герои като Херакъл (наричан от римляните Херкулес, най-силният човек на Земята) Зевс (богът на небето и цар на боговете) Пегас (летящ кон) и Хадес (богът на подземния свят). Днес обаче ще ви заведем на още по-подробно пътешествие като накратко ви разкажем най-страшничките и интересни легенди. Пък и кой знае, може един ден това да ви помогне и в училище! Трябва да отбележим и факта, че за нас гръцката митология е по-интересна от който и да е фантастичен филм. След като прочетете текста ни даже и сами ще откриете, че всъщност много от филмите са създадени именно по тези легенди.

Между Сцила и Харибда


Чудовищата: Сцила и Харибда
Героят: Одисей

Битката: От двете страни на тесен участък от морето две огромни чудовища седят и чакат. От едната страна, Сцила се разхожда със своите шест змийски глави, готови да изядат минаващите моряци. От друга страна, Харибда създава смъртоносен водовъртеж. Легендата гласи, че никой, който е минавал от това място не се е измъквал жив. Царят Одисей и неговият екипаж обаче нямат друг избор и друг път, за да се приберат вкъщи. И те разбира се успяват, като с много сила и ум минават по ръба на водовъртежа създаден от едното чудовище, докато другото просто попада в него докато ги преследва. Ето така накратко свършва тази легенда.

Тезей и Минотавъра


Чудовището: Минотавъра
Героят: Тезей

Битката: Получовек, полубик, Минотавъра се крие в подземен лабиринт, чакащ следващото си ястие в менюто – младеж или девойка, изпратени до него като жертва. Загубени в лабиринта, младежите със сигурност ще бъдат погълнати. Но на смелият крал Тезей му писнало да жертва децата, страхувайки се от Минотавъра. Той придружава поредната му „жертва“, готов да се бие и като избягва смъртоносните рога на чудовището, той вкарва меча си в тялото му. Минотавърът е мъртъв, но ще излезе ли героят от опасния лабиринт? За щастие Тезей маркирал пътя на влизане като размотавал кълбо с конец и просто го следвал, за да излезе.

Подвизите на Херакъл


Чудовището: Хидра
Героят: Херакъл

Битката: В блатото се промъква смъртоносна змия с девет глави, наречена Хидра. Убийството ѝ е една от 12-те задачи, които Херакъл – син на гръцкия бог Зевс, трябва да изпълни, за да стане безсмъртен. Битката била епична, защото ако отсечеш главата на звяра на нейно място израстват още две. В крайна сметка обаче с хитрост героят успява да победи чудовището.

Персей и Медуза


Чудовището: Медуза
Героят: Персей

Битката: Грозната Медуза има змии вместо коса, ужасяващи бивници и лице, което превръща всеки, който я гледа в камък! За да угоди на своя цар, воинът Персей се съгласява да убие звяра. Носейки шлем, който го прави невидим, той се промъква при Медуза. Тя спи, но един поглед към лицето ѝ и Персей ще бъде статуя! Така че той гледа нейното безобидно отражение в лъскавия си щит и така успява да я победи.

Белерофонт и Пегас


Чудовището: Химера
Героят: Белерофонт

Битката: Дишащата огън Химера е ужасяващ звяр със змия за опашка, тяло на коза и лъвска глава! Царят е заповядал на войн на име Белорофонт, да я унищожи. Извисявайки се над чудовището на летящ кон, Пегас, героят стреля по Химера с лък и стрели. Най-сетне успява да забие копието си в ужасния звяр. Действията на героя убиват огнената Химера.

Колко интересно, нали? Естествено ние ви преразказахме по най-краткия начин тези интересни легенди. Така че ако сте проявили интерес към тях ще се радваме да ги прочетете целите и да споделите с нас в коментарите коя ви е харесала най-много!

Картинки: natgeokids.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град