важните неща

Начало | важните неща | Главен герой

Главен герой

Давид Мавродиев | 2014-08-30

Главен герой

Има тук свята книга една, която няма никоя друга страна. В нея липсва главен герой, тъй като героите й са безброй. Тя носи клеймото на безвремие, като жаден зов до нашето съвремие. И от поколение на поколение пази традициите от забвение. Точно в тази книга, голяма тайна се намира. Разбрах, още от първия прочит мой, че авторът й е най-главния герой! Защото името му е символ на знание, свещено и тайно. То е ценност, важна безкрайно. Сияние е, мъдро и трайно. А и загадка, обсебваща омайно.

Но кой е този тайнствен „главен герой“ и в коя книга се крие той?... Славната история българска описва в „История славянобългарска“ хилендарският монах Паисий, като споделя и свои мисли. Решил да събере в книга една героичната съдба на тази свещена земя, на която се намира нашата страна. Историите, предавани от уста на уста, той разказва с прости, но мъдри слова. Като песен за необятна земя- героична и епична като сага, но по-истинска и жива от легенда стара.
Предисловието е включено в първа глава, „ За ползата от историята“. Самоукият белобрад писател се обръща към „любомъдрия“ читател, че трябва всеки да има нужда от история своя, а не- чужда. Тъй като ако от „други“ историята се превежда тя няма да е истинска и ще подвежда. А само родната история дава надежда! Защото тя крачи нежно и тихо в съня и разказва вярно за минали неща. Дръзко говори и пленява, вяра връща, надежда дарява.
Във втора част е другото предисловие, в което Паисий поставя условие „към ония, които желаят да прочетат и чуят“, че е нужно да го разберат, за да се пробудят. И да спрат да бъдат чуждопоклонници, а и главни виновници да е разединен българският род, а не единен и общ, цялостен народ! Той нашепва за отминалата слава, за да възкръсне тя днес от забрава. За да пребъде това знание и да оцелее вековното предание.

Същинската част на творбата е историята ни забравена и непозната, за царуване и свята власт. Тази най-голяма част всъщност се състои от разкази, разпределени в седем глави. От жития и грамоти, Паисий твори историята на велики мъже- на българските ни царе, на апостоли други и наши светци, а и на славянските братя творци! За да се знае, че българинът е борбен и горд. Дори и да е роб, той е с житие и битие, ала и с признание, че става за труд, но и за въстание.
Послесловът е на ръкописа последната част. В нея Паисий, с много патос и страст, споделя своите дълбоки мотиви историята българска да дири, чак на руска и немска земя, за да остави след себе си следа от описани факти, с дати и мнения, като най-точни и важни сведения. За да знаят и помнят бъдните поколения, че не трябва да остава в забрава историята ни стара!... И за да съхранят съдбовния завет, очите ми се взират в редове безчет. А ума, осъзнал своето призвание, запомня святото послание.

Сърцето ми буйно бие, кръвта ври. А душата като въглен гори, готова за нови мисии, в духа на героя- Паисий. Със своето дръзко мнение, със смелото си поведение, без капка съмнение, срам или съжаление, той вади от забвение на владетелите имената и прославя им делата. Пишейки историята ни малко позната, Паисий събужда и в ума и в душата българската памет свята!...
…А днес „История славянобългарска“ дали са прочели децата? И дали помнят историята на България? А и знаят ли името на героя, който прослави я?...
 



Коментари
13 коментара

Диляна , 14 г.,

Публикувано на 30.08.2014

Великолепно, Давид, великолепно! Всеки българин трябва да прочете тази знаменита за българския народ книга!!!

Давид , 13 г. г.,

Публикувано на 30.08.2014

Много ми хареса как сте сложили книгата и точно на кои страници е отворена! Много ви благодаря!!!

Таня , ,

Публикувано на 30.08.2014

Уникално!Просто нямам думи!Евала!Ти си направо извънземен,толкова талант не знам как побираш на едно място! :-)

Петя , ,

Публикувано на 31.08.2014

Поздравления! Много ми хареса!

Давид , 13 г.,

Публикувано на 31.08.2014

Благодаря ти за очарователния и мил коментар, Диляна! ;-) Да, дано книгата от всеки българин бъде прочетена, а и разбрана!...

Давид , 13 г.,

Публикувано на 31.08.2014

Таня, и на теб благодаря за хубавото и интересно мнение! ;-) Отлично е "извънземното" сравнение, но аз не мисля, че съм изключение, защото без никакво съмнение зная, че таланта го има цялото наше поколение. :-)

Давид , 13 г.,

Публикувано на 31.08.2014

Много благодаря и на теб, Петя, за поздравленията, които и през монитора успях да усетя! :-) И сега направо от щастие грея и светя. :-D Още веднъж ти благодаря, че си харесала моята творба! ;-)

Асена Христова, 11 г.,

Публикувано на 31.08.2014

Поздравления и от мен! Всяка твоя творба е впечатляваща,прекрасна и завладяваща! Браво!

Давид , 13 г.,

Публикувано на 01.09.2014

До редакцията: Моля, ако имате възможност и не ви затруднявам допълнително, публикувайте моите отговори на коментиращите тук моята творба- Диляна, Таня и Петя. Благодаря за което! ;-)

От редакцията: Здравей, естествено, че ще ги публикуваме, иначе за какво си ги писал най-малкото. ;-)

Снежи Друмева, 47 г.,

Публикувано на 05.09.2014

Просто нямам думи!... Дар слово не ми стига, за да изкажа възхищението си, Давид. Дълбок поклон, за таланта ти. Но на крака ти ставам и за най-новия ти разказ "АЯ"- просто нещо изумително и изключително е твоето творческо перо!

Асена Христова, 11 г.,

Публикувано на 05.09.2014

Поздравления! Прекрасен разказ! Браво! Възхищавам се на творбите ти!

Давид , 13 г.,

Публикувано на 07.09.2014

Благодаря и на теб, Асена, че и от тази моя творба си възхитена! :-)

Давид , 13 г.,

Публикувано на 09.09.2014

Г-жо Друмева, много Ви благодаря, за чудесните слова! И въпреки че лично не Ви зная, трогнат съм, че сте харесали и разказа ми "АЯ"! :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град