игри за навън

Начало | игри за навън | Едно, две, три – сапунен мехур, замръзни!

Едно, две, три – сапунен мехур, замръзни!

Аз детето | 2017-01-13

Едно, две, три – сапунен мехур, замръзни!

Всички обичаме сапунените мехури – няма значение на колко сме години, всеки обича тайно или не чак толкова тайно да направи 2-3 или пък 20-30 сапунени мехурчета, малки и големи и да ги гледа как летят и да се надява да не се спукат бързо. Те просто носят в себе си някаква необяснима магия, която привлича всички, дори и животните. Те също са любопитни за тях. Всеки, който има домашен любимец знае, че когато реши да си прави сапунени мехури, всяко куче, коте и дори птиче проявява интерес към тях. Първите несъмнено ще се опитат дори и да ги заловят. Обикновено свързваме правенето на тези красиви и интересни мехурчета с лято, слънце и много зелена трева. Но знаете ли, че зимата и мразовитото време далеч също не са толкова неподходящи за такава игра. Даже напротив – те я правят доста по-интересна. Какво имаме предвид ли?

Много просто – пригответе се, както обикновено да си правите сапунени мехури. Можете да си приготвите дори и от нашата рецепта – стават страхотни с нея. След това се облечете топло и излезте навън. Започнете да си правите балончета. След това започнете да си правите сапунени мехури. Първото, което ще установите е, че те ще издържат доста по-дълго преди да се спукат, дори и ако паднат върху снега. Ако имате достатъчно време дори ще забележите как започват да замръзват. Това е нещото, което искахме да ви покажем. Нямате си и на представа колко интересно и красиво изглежда един замръзнал сапунен мехур. Освен това ако е хубаво замръзнал можете дори да го оцветите с боя и вода. Това е всичко!

Играта, ако можем така да я наречем е доста интересна и определено показва една различна страна на сапунените мехури. Ще ви разкрием и една тайна: ако направите сместа с топла вода, мехурчетата ще замръзнат много по-бързо. Това е факт, научно доказан факт. Може би не знаете, но горещата вода замръзва по-бързо от студената. Ако налеем две чаши с вода – едната почти вряла, а другата от чешмата, логично е да си помислим, че ако ги сложим във фризера, за да замръзнат, на първата ще ѝ трябва време, за да стигне до температурата на втората (хладката) + времето на хладката за замръзване. Това, което не осъзнаваме е, че топлата вода има съвсем различни свойства и характеристики от водата, която не е гореща.

Сега остава да ви пожелаем весела мехурчеста игра!Коментари
1 коментар

А... , 11 г.,

Публикувано на 01.03.2022

Уха! Нямам търпение да я пробвам!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град